Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Man

100 procent effektiv: framtidens preventivmedel för män kan snart vara här!

Kondom eller vasektomi? Det behövs helt klart fler preventivmetoder för män och Vasalgel kan vara framtiden. Den senaste studien på apor visar att Vasalgelen var 100 procent effektiv! 

friendswithbenefits_815

Att skydda sig från en ofrivillig graviditet är både mannens och kvinnans ansvar. Mannen har hittills inte haft så många valmöjligheter, något det snart kan bli ändring på! Framtidens preventivmedel för män kan heta Vasalgel.

Det är det icke vinstdrivande företaget Parsemus foundation, baserat i Kalifornien, som arbetar med att ta fram Vasalgelen. Den senaste studien som har gjorts på 16 rhesus-apor visade sig vara 100 procent effektiv. Könsmogna hanar injicerades med gelen och återinfördes till sina grupper. Preventivmetoden fungerade under hela studieperioden på över ett år. Inga honor blev alltså dräktiga. Komplikationerna var få och liknade de som kopplas till traditionell vasektomi för apor. Tidigare studier har också gjorts på kaniner.

Vasalgelen kan bli det första långverkande, potentiellt reversibla, hormonfria preventivmedlet för män. Gelen injiceras i sädesledarna, där den blockerar spermierna medan annan vätska kan komma igenom. Spermierna återabsorberas sedan av kroppen. Företaget har även testat att ta bort gelens effekt (om man inte längre vill ha preventivmedlet) på kaniner. I studierna har man spolat ut gelen med en annan lösning, vilket har fungerat i de första testomgångarna.

Frågan vi alla vill ha svar på: när kan p-gelen användas av människor? Vasalgel testas fortfarande på djur men företaget räknar med att kunna genomföra kliniska tester på människor redan nästa år, 2018. Om allt fungerar som det ska och Vasalgelen godkänns kan den finnas på marknaden strax efteråt.

Källa: Parsemus Foundation

Foto: Screen Gems/Friends with benefits

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!