Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Man

Carl Déman berättar hur han blev fri från sitt spelmissbruk

Spelmissbruk eller spelberoende som det kallas blir tyvärr allt vanligare i Sverige. För YouTube-stjärnan Carl Déman gick spelet från att vara ett nöje till att bli ett missbruk. För Metro Mode Man berättar han om hur det är att leva med ett spelmissbruk.

carl

Hur började ditt spelmissbruk?

Jag var 16-18 år gammal när jag fixade ett falsklegg och började spela på restauranger i Göteborg med mina vänner. Vi möttes upp inne i stan, åt mat och sen spelade på “Vegas”-maskiner. Vi hetsade varandra och skrattade åt det. Någon vann och alla stod runt maskinen och skrek. Sen gick det längre och längre, tillslut kom vi till en punkt där vi sågs och visste att vi skulle spela.

Vad blev konsekvenserna av ditt spelberoende?

I början handlade det bara om småslantar, Vegas-maskiner har ett maxbelopp som inte går att komma över. Det är inte alls samma sak som live-betting där man spelar om större belopp. Då brukade jag lägga ett bett innan jag gick och la mig och det första jag gjorde när jag vaknade var att jag tittade på mobilen för att se hur det hade gått. Det gick verkligen ut över min sömn – jag sov jätte dåligt. Jag kunde lägga ett bett på morgonen, följa det under dagen när jag jobbade och sen lägga ett nytt på kvällen. Det var en ond cirkel som bara fortsatte. Det var det enda jag tänkte på och det enda jag ville göra.

Vilka symptom fick du?

Jag fick framförallt magsår, jag var konstant stressad och hade ångest. Jag försökte gömma ångesten och komma undan den. Sen blev jag mycket svagare eftersom jag inte sov bra. Jag var ofta förkyld och såg väldigt trött ut.

Vad tror du själv orsakade spelmissbruket?

Jag gillade hela grejen runt betting. Statistiken, att läsa på inför matcher, kolla tabeller osv. Jag kunde lägga dagar på att uppdatera mig själv och läsa på om laget jag skulle lägga mitt bett på (live sport betting). På grund utav att jag la så mycket tid på det så kände jag ju att det nästan var tvunget att gå vägen. När det gick bra så klappade jag mig på axeln och kände mig duktig. Det är olika för alla men för mig handlade det inte om att fly från verkligheten som det ofta kan vara.

Hur påverkade spelberoendet dina anhöriga?

Jag lånade pengar från vänner för att täcka kostnaderna, jag tog pengar från ett konto min pappa hade sparat till för mig och sålde bland annat min bil. Jag var helt inne i min egna bubbla. Min familj har vetat att jag har ett spelmissbruk sedan jag var 19. När jag berättade om mitt spelberoende så tog det hårt på dem – de var helt knäckta. För sju månader sedan så hade jag flickvän och det tog hårt på henne också. Jag berättade för henne att jag spelade igen och då tog det slut mellan oss. Man skadar dem runt omkring sig.

Hur kom du vidare?

En dag bestämde jag mig bara för att det var nog. Jag klarade inte mer. Jag hade pengar kvar i mitt “spelkonto” så det handlade inte om pengarna. Jag ringde en av mina närmsta vänner och sa till honom att jag inte orkade mer. Jag ville leva utan den här skiten.

Det förstörde mitt förhållande, min ekonomi, min vardag och mitt välmående. Jag kan ha det så jävla mycket bättre. Jag ringde min mamma och berättade att jag var klar, efter det ringde jag min ex-flickvän. Jag bestämde mig för att jag ville gå till Spelberoendes Riksförbund och få hjälp. Jag går dit nu två gånger i månaden. Sen pratar jag om det publikt väldigt ofta. I intervjuer som den här, i filmer vi spelar in (JLC), eller bara med vänner och bekanta.

Hur vill du hjälpa andra med det här?

Det ända sättet att hålla det hälsosamt utan spelandet är att aldrig glömma, att aldrig slappna av och att alltid jobba på det. Prata om det ofta, för att prata om det hjälper. Det hjälper mig i alla fall.

Här sitter killarna på JLC och pratar om Carls spelmissbruk.

Det är numera bevisat att spelmissbruk framkallar samma abstinensliknande symptom som droger, till exempel rastlöshet och irritation. Men spelmissbruk kommer i många former, det kan handla om att du alltid tänker på att du vill spela eller tidigare spelupplevelser till att du blir rastlös eller irriterad när du försöker sluta eller begränsa ditt spelande. Är du rädd för att du börjar bli eller kan vara spelberoende? Testa dig här för att se.

Foto: Unsplash

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!