Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Man

Exklusiv intervju: Mwuana om sin nya karriär som skodesigner

Mwuana är artisten på allas läppar just nu. Metro Mode Man tog ett snack med den hyllade rapparen om sitt sneakerssläpp, sin musik och ställer frågan som alla ställer sig: har han blivit misstagen för att vara Disneykaraktären Moana?

Mwuana är aktuell med att släppa sina egna sneakers Nylite. Foto: Pressbild

Mwuana är rapparen som slagit igenom stort det senaste året. I maj släpptes hans debutalbum ”Triller” och i höst väntar en stor Sverigeturné. Men han är även aktuell som sneakersdesigner. Tretorn har valt ut 50 artister och konstnärer från hela världen som har fått göra sin egen tolkning av deras klassiska modell Nylite.

– Jag tror att de valde mig då jag är både konstnär och artist och är mån om att uttrycka min kreativitet på flera olika plan. Jag fick helt fria händer att skapa min egen vision som till slut blev ett par grymt snygga skor som jag är väldigt nöjd med, säger Mwuana till Metro Mode Man.

För Mwuana är exklusivt mode det som lockar allra mest. Han hittar inspiration i det som är svåråtkomligt eller överhuvudtaget inte tillgängligt.

– För det mesta inspireras jag av något som jag inte kan hitta och ibland något som inte ens finns att få tag på. Därför måste jag själv skapa stilar eller sätta ihop det genom att kombinera nya färger, storlekar eller tidsepoker.

Mwuanas variant av Tretorn Nylite, i röd mocka. Foto: Pressbild

Vilka influenser inom mode och design har du haft med dig in i skapandeprocessen?

– Inspiration kan vara någonting alldeles abstrakt som man kan inte definiera själv vart man hämtat den ifrån. Sedan har vi mer tydliga saker som en form eller textur, i detta fall var det texturen och färgen på mockan som jag fastnade för. Sen om utförandet hade varit ett par skor, ett par vantar eller jacka blev då mindre väsentligt eftersom jag visste att texturen skulle tala för sig själv. Sen givetvis att det redan fanns en clean form jag kunde utgå ifrån.

Mwuana har – utöver sneakerssläppet – haft ett händelserikt 2017. I maj släppte han sitt debutalbum ”Triller” tillsammans med ett stort mixtape och i augusti kom senaste singeln ”Cocaina”. Detta följer han nu upp med en stor höstturné.

– På turnén kan nog vänta sig en mer erfaren och bekväm Mwuana än tidigare. Självklart så kommer jag spela mycket nytt material från skivan men också försöka bjuda mer på personen bakom låtarna. Sen är aldrig en spelning lik den andra känns det som.

Har det hänt det senaste året att barn kommit till dina konserter i tron om att du är Disneykaraktären Moana? Alternativt tvärtom, Mwuana-fans som går på bio i tron om att de ska se något helt annat än en Disneyfilm?

– Haha, nej faktiskt inte. Men jag blev lite sned att de bytte namn på den svenska versionen till Vaiana. Känns ju lite suspicious?

På torsdag kommer skorna att visas upp på APLACE i Stockholm i samband med ett event. Sedan åker Mwuana tillsammans med Tretorn vidare till sneakersmässan ComplexCon i Los Angeles.

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!