Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Man

Män sluter upp under #ihave – berättelser om hur de sexuellt ofredat kvinnor

Berättelserna under hashtagen #Metoo är många. Kvinnor, framförallt, sluter upp och ger sina historier om hur de blivit sexuellt ofredade, våldtagna och trakasserade av män. Nu sluter även män upp för att berätta om andra sidan av myntet – hur de själva förgripit sig på kvinnor sexuellt mot den andras vilja.

Manne Forssberg och Musse Hasselvall har berättat sina historier under #ihave.

I svallvågorna av skandalen kring Hollywood-mogulen Harvey Weinsteins har hashtagen #Metoo fyllts av kvinnors berättelser om hur de sexuellt blivit utnyttjade av män. Varje unik historia om övergrepp mot kvinnor har alltid någon på andra sidan – män som utfört dessa handlingar.

I en krönika av Cissi Wallin uppmanar hon nu män att komma ut med sina historier om hur de har ofredat kvinnor. Hon skriver bland annat att det är: “ett viktigt tillfälle att bikta sina gränslösa beteenden mot kvinnor. ”

Flera hashtags finns nu uppe för män att dela sina historier, bland andra #ididit, #itwasme och #ihave. Några svenska profiler som hittills har berättat sina historier är Musse Hasselvall, Manne Forssberg och Nisse Edwall. Läs deras berättelser nedan.

Manne Forssberg

I have. Jag har kränkt och och skrämt kvinnor med min sexualitet. I högstadiet tafsade jag på tjejer i min omgivning. Jag trodde att jag hade rätt till andras kroppar. Jag oroade mig inte särskilt mycket för hur mina händer uppfattades. Desto mer oroade jag mig för hur vuxenvärlden skulle reagera. Tänk om någon skulle kalla till ett allvarligt samtal eller berätta för mina föräldrar. Det hände aldrig. Allt som inte var ett väldigt tydligt nej, betraktade jag som ett ja. Ögonen och kroppshållningen skrek nej, men jag fortsatte. Jag har suckat ljudligt, manifesterat missnöje och gjort mig till en martyr när folk inte har velat ha sex med mig. Som om sex vore en rättighet. Som om bara min vilja räknades. Som om sex som ena parten egentligen inte vill ha skulle kunna vara önskvärt. Jag tror att de främsta anledningarna till mitt beteende är följande: 1. Svajig moralisk kompass. Jag tyckte att min längtan efter att få ta på någons kropp vägde tyngre än den personens rätt att själv bestämma över sin kropp. 2. Mansrollen. Jag fick lära mig att killar har en stark och explosiv sexualitet och att det var okej, till och med önskvärt, att väldigt ihärdigt söka utlopp. “Kärlek börjar med bråk” sa folk på dagis om man drog en tjej i håret. Om en pojke tvångspussade en flicka tyckte vuxenvärlden i allmänhet att det var jättesött. På högstadiet stoppade vuxenvärlden huvudet i sanden dels eftersom “killar har gjort så i alla tider” och dels för att det var så jobbigt att prata om sexualitet, respekt och ömsesidighet. Vi män måste rannsaka oss själva. För varje kvinna som skriver me too, borde det finnas en man som berättar om övergrepp som han har gjort sig skyldig till. Först när vi på riktigt förstår vad som inte är okej att göra kan vi skapa ett bättre samhälle. Ett där kvinnor äger rätten att bestämma över sina egna kroppar och slipper leva i skräck för kränkningar och övergrepp. #ihave #metoo

Ett inlägg delat av Manne Forssberg (@manneforssberg.se)

Läs mer i Manne Forssbergs blogg.

Musse Hasselvall

Nisse Edwall

Nästa bild
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!