Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mode

DAGMAR AW13

Klädmärket Dagmar startades 2005 av Kristina Tjäder, Sofia Wallenstam och Karin Söderlind. De tre systrarnas största inspirationskälla var farmor Dagmar därav namnet. Då Dagmar själv en gång i tiden var sömmerska var det hon som planterade det första fröet och inspirerade barnbarnen till att utveckla det stora intresset kring textilier och design i tidig ålder. Att värna om hantverket och ta vara på kunskap från historien är en viktig del av systrarnas kreativa arbete. Där känslan, färgerna och mönstren främst återfinns i art deco perioden under 20-talet och 30-talet.

Designen är okonventionell och sofistikerad med svängrum för det kreativa. Materialvalen väcker uppståndelse och får mig bokstavligen talat att springa in backstage så fort musiken tystnat för att ta en närmare titt på plaggen. De skulpterade stickningarna, som är systrarnas signum, gör mig nyfiken och uttrycket är kraftfullt, starkt och maskulint. Vi ser en helt ny, mer androgyn sida av Dagmar. Men spetsen tillför det feminina som vi är vana att se Dagmar, som dansar fint mot det nya androgyna.

–       Tanken bakom kollektionen letar sig tillbaka till renässansen och vi vill visa en ny sida av den. Det har varit dåliga år med naturkatastrofer och kriser i ekonomin, men vi ser en ny positiv våg skölja över oss. Vi tror att det kommer påverka hur kvinnor klär sig, där vi ser en blandning av feminint och maskulint fast på ett mer poetiskt vis som bryts av med militära detaljer, säger en av Dagmars grundare Kristina Tjäder.
Dagmar är en av våra största exporter inom svenskt mode just nu och vi ser framemot vad som ligger framför deras fötter det kommande året med expanderade marknader i både Europa och Asien.  Med den här kollektionen i ryggen, kan seglen bara blåsa i en riktning.

Av. PETRA TUNGÅRDEN Foto. Urban Brådhe

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!