Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

10 intressanta fakta du borde veta om mensen

mens
Mensen är och förblir något av de mest naturliga som finns ibland oss. Ändå har det länge funnits en oförståelig skam och tabu kring att prata om den. Egentligen är mensen en fördel som kvinnor har tillskillnad från männen eftersom vi en gång i månaden får reda på att allt står rätt till!

Eftersom mens är en sådan otroligt livsviktig funktion är det nödvändigt att vi fortsätter forska kring den, lära oss om den och prata om den. Här är 10 intressanta fakta som du borde veta om vår käre vän M.
 
1. Man får ofta sin första mens vid samma ålder som ens mamma fick den för första gången
 
De flesta får sin första mens i 12–13-årsåldern, men det händer att mensen kommer redan vid 9 eller först vid 17 år. Det är vanligt att man får sin första mens vid ungefär samma ålder som mamma fick den. Detta är alltså genetiskt och helt galet fascinerande!
photo-1455638083472-fc88b499dc78
 
2. Mardröm att få mens i antikens Rom
 
När kvinnor fick sin mens i antikens Rom ansåg en del män att man var en temporär häxa och man uteslöts från att delta på vissa saker och vara i närheten av männen…

unsplash_52d3d6f9853e9_1
 
3. Tampongerna har inte alltid sett ut som de gör idag
 
Länge använde Egyptierna papyrus (tjockt papper) som mensskydd. Grekerna högg ut små träbitar som de sedan virade bomull runt. I väst hade vi länge “fastknutna” bindor som hölls på plats med snören eller remmar runt magen. Så tack och lov att saker och ting utvecklas.

Creative advertising team create campaign mocking 'tampon tax', Britain - Nov 2015
 
4. Det finns en buktik i New York helt tillägnad mensen!
 
Det är sant! I New York hittar du The Period Shop som alltså är rena rama drömbutiken för alla oss kvinnor. Här finns väggar fyllda med choklad, tamponger i alla storlekar, böcker om mens och andra smarriga mensrelaterade saker!

Period_Shop_Kotex
 
5. Du får mens trots att du går på P-piller av en anledning
 
När P-piller uppfanns 1958 tänkte de män som skapade dem att det skulle vara mer accepterat hos kvinnorna om de bevarade den naturliga menstruationscykeln. Därför satte de in sockerpiller som alltså gör att man ska få sin mens som vanligt. Med tanke på hur mycket kritik p-piller fått genom åren gjorde i alla fall dessa män helt rätt i att se till att den naturliga cykeln kan bibehållas med sockerpillren.

Opened_Oral_Birth_Control
 
6. Om du fick din första mens efter 12 har du större sannolikhet att leva ett längre liv
 
Om du fortfarande väntar på att din mens ska komma eller om du fick din första mens efter att du fyllt 12 år så kan du vara glad. Enligt en undersökning gjord på University of California i San Diego har man nämligen kommit fram till att kvinnor som får sin mens sent har större sannolikhet att leva ett längre och mer hälsosamt liv!

A photo by Jessica Polar. unsplash.com/photos/l5d9Zp7HO6o
 
7. Mens är mer än bara blod
 
Även kvinnans flytningar följer en cykel och ser till att göra sig av med produkter (så som bakterier) som kroppen vill bli av med i samband med menstruationen. Sen är ju inte mensblod som vanligt blod i och med att livmoderslemhinnan (gamla delar av livmodervävnad) och ett obefruktat ägg finns med blodet.

'Blood Swept Lands and Seas of Red' poppy installation at The Tower of London, Britain - 12 Nov 2014
 
8. Du kan förmodligen gissa varför det inte finns något mirakelpiller mot PMS & Menstruation
 
Detta beror på att läkemedelsindustrin och forskning till stor del har varit (och är) riktad mot den manliga kroppen och deras intressen. Till exempel finns det fem gånger mer forskning kring Erektil dysfunktion än kring PMS…

A photo by freestocks.org. unsplash.com/photos/nss2eRzQwgw
 
9. Det finns ett brädspel tillägnat din mens!
 
Detta skapades som ett klassprojekt vid Rhode Island School of Design 2014. Spelet spelas genom en serie med kort och kulor där du kan trilla in på utmaningar så som “gå och ta ett varmt bad” eller “gå till sjuksköterskans kontor”. Ett perfekt spel om du ligger hemma med väninnan i mjukiskläder och käkar choklad under lingonveckan!

Two young female friends playing chess
 
10. Man känner ofta ökad sexlust under mens
 
Anledningen till att du kan känna ökad sexlust under mens är för att hormonet progesteron produceras i mindre mängd än vanligt då. I vanliga fall kan progesteronet göra att du känner mindre sexlust och ganska logiskt blir därför lusten större när mängden reduceras.

Film and Television

 
Foto: Unsplash & REX
Källa: TeenVouge

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!