Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

11 grymma sommarhacks – som får semesterkänslan att hålla i sig längre

Vare sig du redan checkat ut från jobbet och gått in i “semester-mood” eller inte så kommer här elva sommarhacks som gör att semesterkänslan håller i sig längre.  

Foto: Unsplash

Är du kvar på jobbet (som just nu ekar tomt)? Testa någon av dessa saker.

1. Flytta ut alla möten 

Varför trängas i ett kalt mötesrum under Sveriges få varma månaden? Ta med kollegorna ut i parken, till uteserveringen eller varför inte på en promenad? På så sätt får ni frisk luft, motion och garanterat ny energi medan ni löser problem och fattar viktiga beslut.

2. Ta med matlådan på picknick

Maximera lunchens chans till sol och sommarvind genom att ta med matlådan ut på gräset. Har du en timmes lunchrast så hinner du kanske också avsluta med en skön promenad tillsammans med kollegorna? Vi lovar att eftermiddagen kommer kännas lite lättare.

Tips: För extra fredagsfeeling: Gå ihop med ett par kollegor, köp en engångsgrill och duka upp för grilllunch i sommar!

3. Börja tidigare = sluta tidigare

Har du flextid så är det en bra idé att få ut det mesta av sommaren genom att börja tidigare på morgonen. På så sätt får du också sluta tidigare och får därför fler ljusa timmar att göra något kul av.

4. Planera in aktiviteter efter jobbet

Vänta inte till helgen med att åka på en utflykt, ta cykeln till sjön för ett kvällsdopp eller bjuda in vännerna på en grillkväll. Planera in roliga sommaraktiviteter efter jobbet så kommer sommaren att kännas längre.

Här kommer ett gäng tips för hur du stressar ner och får ut det mesta av dina lediga dagar.

5. Fånga dagen – tidigt

Du har äntligen semester och är inte alls sugen på att ställa klockan men faktum är att det inte är en särskilt dum idé. Nu behöver du inte ställa klockan på 07:00 men att hoppa upp från sängen 8:30 för en kaffe i solen låter väl inte särskilt jobbigt? Testa!

6. Checka ut från sociala medier

Slösa inte din chans till återhämtning, avslappning och glädje tillsammans med dina nära och kära på ett evigt scrollande på sociala medier. Legitimerade psykologen Kajsa Tarén tipsar “För att kunna begränsa de sociala mediernas närvaro under semestern är att rent fysiskt ta avstånd från telefonen. Lämna den i väskan när du fikar med kompisar, låt den ligga på byrån i hallen hemma och lämna den utanför sovrummet när du ska lägga dig.” Här tipsar hon om fler värdefulla saker som minskar stressen på semestern. 

7. Stressa ner – med medveten andning 

Att andas rätt (och medvetet) är någonting som kräver träning och koncentration till en början – innan det blir en del av din dagliga rutin. Avvara några minuter varje semesterdag för att dra djupa andetag, ända ner från magen och upp genom bröstet. Här berättar Metro Modes hälsoredaktör Jenny om alla dess hälsofördelar och hur hon “lärde sig” andas.

8. Gör något helt nytt

Att göra samma sak som du alltid gjort på semestern (sola, bada och läsa bok i hängmattan) är härligt på alla sätt och vis. Men ta också tiden till att testa (och kanske lära dig) någonting nytt. Ofta upplever vi att tiden går långsammare när vi gör någonting vi inte gjort tidigare eller besöker platser vi inte varit på tidigare. Det handlar självklart om en illusion men är en bra metod du kan praktisera under semestern men också i vardagen.

9. Effektivisera semesterträningen

Är du inte sugen på gym eller svettiga träningspass under semesterveckorna så börja dagen med enkla med effektiva övningar (ett mål kan vara 15 armhävningar) följt av en kvick morgonpromenad. Vill du ha en ännu lugnare start så väck kroppen till liv med en skön stretch. Här visar Metro Modes Jenny Sunding en skön och stärkande sekvens.

10. Börja jobbet igen – med kortvecka

Om du kan välja så testa att komma tillbaka från semestern på en torsdag istället för en måndag. En mjukstart som gör att du hinner komma in i jobbet igen innan det drar igång ”på riktigt” efter helgen.

11. Se september som den nya sommarmånaden 

Hör du till dem som menar att sommaren är slut i mitten av augusti så får du genast tänka om. September är den nya sommarmånaden menar meteorologen Johan Wiksten. “De senaste åren har faktiskt andra halvan av augusti och början av september bjudit på det varmaste och bästa vädret”, säger han till Metro.

TIPS till nästa semester! Maximera antalet lediga dagar – i rad 

När du är tillbaka från sommarsemestern kan det kännas tungt. Ett helt år till nästa ledighet … Misströsta inte utan försök att ta ut ett par lediga dagar eller lägg ihop dina komptimmar i höst och vinter. Genom att ta ledigt fredag eller måndag så maximerar du antalet lediga dagar i rad vilket är ett hett tips om du bara har strödagar.

Foto: Unsplash 

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!