Nöje

13 vanliga saker vi oroar oss över utomlands – känner du igen dig?

Att åka utomlands under semestertider är såklart helt fantastiskt – men trots det finns det ett par saker många nojar över. “Kommer jag få en skyhög räkning hemma i Sverige eftersom dataroamingen varit på?” eller “kommer jag bli sjuk om jag dricker kranvattnet?”, kan vara frågor som stjäl lugnet ifrån dig. Om igenkänningsfaktorn är hög kan det vara roligt att spana in listan nedan – hur många prickar du av?

semesterFoto: Michal J, Simon Maage/Unsplash

För vissa är semestern synonym med att åka utomlands och hänga vid poolen och lapa sol. Men att en semesterresa bara skulle vara guld och gröna skogar är det inte många som håller med om. Sanningen är att det finns en hel del saker som kan lägga sig som ett orosmoln över dig – när du egentligen ska koppla av och njuta av din semester. Nedan listar vi tretton vanliga saker som många oroar sig över utomlands – känner du igen dig? Vårt bästa tips är att ta dessa med en nypa salt och faktiskt ta vara på din semestertid och njuta allt vad du bara kan!

1. Flygresan

Många är flygrädda och oroar sig över att flygresan ska bli turbulent. Men turbulens är ingenting att oroa sig över – här kan du läsa vår exklusiva intervju med en pilot om flygrädsla. Andra oroar sig över tristess på flygresan – här kan du få tips på saker att göra som får tiden att flyga iväg!

2. Oops, hur länge har min data-roaming varit på?

Den där känslan när du märker att din data-roaming varit på alldeles för länge och oroar dig över en skyhög telefonräkning sen när du är tillbaka i Sverige. Den känslan kanske inte är lika förekommande längre eftersom det inte kostar någonting extra inom EU och länderna inom EES (Island, Liechtenstein och Norge).

3. Att det är finare väder i Sverige

Oron över att det kommer regna på din destination och det samtidigt kommer att vara finare väder hemma i Sverige. Då önskar man att man bokat resan en annan vecka…

4. Kommer jag bli matförgiftad?

Finns det något värre egentligen än att råka ut för matförgiftning på semestern? Oron över att byta ut soldagarna vid stranden till att klistra sig fast vid toaletten på hotellet kan förstöra hela semestern.

5. Kan jag dricka kranvattnet?

I Sverige är vi vana att kunna dricka vårt goda kranvatten men utomlands är det oftast vanligare att köpa med vattenflaskor. När du därför får is i din läsk på restaurangen börjar du noja direkt…

6. Att bli grundlurad

Oron över att du ska bli totalt grundlurad och få betala fem gånger så mycket när du hyr bil, ska köpa något på en marknad eller få för lite pengar tillbaka. Vissa nojar ständigt över att bli lurade på semestern.

7. Att bli rånad

Tänk om du går vilse och plötsligt råkar befinna dig på en plats som du inte är medveten om är farlig – och blir av med pass och dina fickpengar? En ständig oro över att bli rånad är såklart fruktansvärd – men det kan ju hända i Sverige också. Att vara extra vaksam skadar dock aldrig!

8. Att hotellrummet inte är som på bilder

Hotellet du bokat ser riktigt fräscht och fint ut. Men tänk om du inte får den där havsutsikten och dessutom hittar en kackerlacka under sängen…

9. Att dina hotellgrannar stör

Tänk om dina hotellgrannar festar dygnet runt och stör din lugna och avkopplande resa…?

10. Att bli sjuk på plats

Det finns knappast någonting värre än att vara sjuk – men att bli sjuk utomlands är snäppet värre. Du vill ju egentligen besöka din vårdcentral och gå till “din” läkare som du litar på.

11. Bråk med din resepartner

Om du har rest med samma person flera gånger vet du någorlunda vad du har att förvänta dig. Om du däremot har en ny resepartner kan det finnas en viss oro över hur resan ska bli – kommer ni hålla sams eller kommer du åka därifrån med en “aldrig mer”-känsla?

12. Att brännan hinner flagna bort innan du är tillbaka

Du har tagit det relativt lugnt hela veckan men sen när sista dagarna närmar sig väljer du att gå loss med sololjan – och pressa i timmar. Du känner en viss oro över att bränna dig men intalar dig samtidigt att du fått din grundfärg. För att sedan bränna dig och flagna bort hela brännan lagom innan du sätter dig på flyget tillbaka hem.

13. Missa flighten och bli strandad

Tänk om du hamnar i köer när du åker taxi till flygplatsen och missar flighten? Oron över att ringa till jobbet och meddela att semestern blir utdragen på grund av detta samt alla kostnader över en extra biljett och hotellnatt.

Tack för inspiration, Hänt!

Läs också: Exklusiv intervju från cockpit om livet som pilot

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!