Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

5 enkla sätt att minska ditt matsvinn – redan idag

Visste du att det finns en dag som kallas Internationella Matsvinnsdagen, och att den dagen är idag, 29 september? Inte direkt något att fira, eftersom mängden matsvinn är högre än vad man kan tro. I världen slängs varje år 1,3 miljarder (!) ton mat – eller en dryg tredjedel av all mat som producerats för att ätas av människor. Men det går att ändra på det: vi guidar till dig 5 enkla saker du kan göra för att minska ditt matsvinn!

Foto: Unsplash

Det var förra året som FN beslutade att införa The International Day of Awareness of Food Loss and Waste (IDAFLW) för att uppmärksamma att antalet personer i världen som lider av hunger eller svält långsamt har ökat sedan 2014, samtidigt som tonvis av ätbar mat går till spillo varje dag. På sin hemsida skriver FN att när mat blir dålig eller slängs så innebär det också att alla resurser som krävdes för att ta fram den – som vatten, mark, energi, arbetskraft och kapital – också slösas bort. Dessutom innebär hanteringen av det på soptippar och liknande en ökning av växthusgasutsläpp, vilket bidrar till klimatförändringarna.

Med andra ord är det av största vikt att vi faktiskt använder våra resurser på ett bättre sätt. FN lyfter fram att alla från matproducenter och andra i försörjningskedjan till försäljningsställen och konsumenter kan, och bör, ta sitt ansvar för att minska matvinnet. Och det finns faktiskt några enkla saker du kan göra redan nu – vi listar dem nedan!

1. Planera dina inköp

Hur många gånger har vi inte hittat en gammal öppnad creme fraîche-burk längst in i kylen, eller upptäckt att ingefäran har skrumpnat ihop efter veckor längst ner i grönsakslådan? Det kan tyckas vara småsaker i sammanhanget, men uttrycket många bäckar små har aldrig varit så passande. Enligt Livsmedelsverket slänger svenskarna i snitt 19 kilo full ätbar mat i soporna per person och år – och 26 kilo mat och dryck per person hälls ut i avloppet. Genom att planera dina måltider bättre kan du se till att använda dig av det du har hemma innan det blir dåligt.

Du kan laga mer än du tror med dina grönsaker som snart blir dåliga, eller den sista skvätten mjölk eller matgrädde.

2. Ha restfest!

Begreppet restfest låter märkligare än vad det är – vi hörde det först hos Portionen Under Tian och innebär egentligen en helt vanlig skafferi- eller kylskåpstömning. Vid en första anblick kanske du tänker att du inte har något att äta hemma, men om du tittar lite mer noggrant så finns det med största sannolikhet något att slänga ihop till middagen en vanlig tisdag. Några ägg, trötta potatisar, en halv paprika och några skivor skinka? Där har du en spansk bondomelett! Och i en enkel one pot-gryta kan du slänga i lite vad som helst. Experimentera dig fram – och gör en insats både för klimatet och din plånbok!

3. Släng inte mat bara för att bäst före-datumet har passerat

Följer du slaviskt bäst före-datumet och häller snabbt ut mjölken om det gått en dag eller två extra? Då är det dags att tänka om! “Bäst före” innebär just att det maten är bäst att äta före det datumet – men inte automatiskt att den blir dålig efter tolvslaget. Kanske har du sett att vissa varumärken har börjat lägga till en “Ofta bra efter”-märkning vid datumet? Se till att använda dig av dina sinnen – genom att titta, dofta och smaka på maten kan du enkelt se om den har blivit dålig eller inte. Om inte kan du sannolikt laga något av den, och undvika att slänga fullgod mat.

Psst! Sista förbrukningdag är en annan sak och ska följas strikt – läs mer om det här.

4. Tänk om

Är du van vid att leta långt in i kyldisken efter en matgrädde eller soygurt med lång hållbarhet, trots att du har tänkt använda den till middagen ikväll? Gör både din lokala butik och miljön en tjänst; genom att välja produkten med ett bäst före-datum som är snart så räddar du den sannolikt från att slängas efter att datumet passerat då butiken inte får sälja den längre. Samma sak med frukt och grönt – varför inte ta den där fullgoda, men lite sneda, moroten istället för bara raka och “fina”?

5. Välj produkter som snart går ut – och spara pengar

Fler och fler matbutiker börjar med fyndhörnor eller andra koncept för att sälja produkter som snart går ut eller som inte ser lika perfekta ut som de andra, men som är fullt ätbara. Kanske har din butik en avdelning där de samlar lite mörbultade gurkor, har en rabatterad kasse fylld med grönsaker som bör ätas snart eller charkuterier som går ut inom kort? Det finns också hela butiker och webbshoppar tillägnade detta, som till exempel Matsmart (annonslänk) där du kan fynda livsmedel som snart går ut, eller appen Karma där du kan hitta färdiga måltider från restauranger, caféer och butiker i din närhet till halva priset.

Som sagt, många bäckar små!

KÖP

Foto: Unsplash

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!