Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

8 saker vi önskar att vi tänkte på i 20-årsåldern

Låt oss erkänna att vi ibland (eller till och med ofta) nojar över saker och ting helt i onödan? Om någon ändå sagt till oss i 20-årsåldern – allt kommer att lösa sig och allt behöver inte vara perfekt! Här är åtta saker att sluta oroa sig över och istället börja inse att åldern bara är en siffra.

Foto: @neverfullydressed, Unsplash

Vissa tycks ha “allt” i 20-årsåldern medan andra försöker jonglera alla livets bollar på en och samma gång. Det här med att komma på vad man ska plugga (eller ska man ens?), vilja ha en drömkarriär med en gång och samtidigt försöka hitta “den rätta” partnern som man vill leva med tills döden skiljer en åt. Att dessutom hålla vänskapen med vänner som man sakta men säkert glider ifrån, träna och ta hand om ens välmående och försöka hitta sig själv. Puh – det här låter inte som en enkel utmaning! Men handen på hjärtat – visst oroar vi oss lite väl mycket ibland (helt i onödan)?

Livet behöver inte vara perfekt och du behöver inte ha listat ut varenda lilla pusselbit. Du kan börja plugga i 40- årsåldern och du kan gifta dig när du är 60 år om du hittar din stora kärlek då. Nedan har vi listat åtta saker vi önskar att vi visste i 20-årsåldern men som inte är försent att anamma när som helst i livet för den delen heller. Kom ihåg att åldern bara är en siffra!

1. Allt löser sig!

Läs om meningen om och om igen tills du faktiskt inser det: allt löser sig! Kanske inte på det sättet du hade hoppats men förr eller senare kommer pusselbitarna att falla på sin plats. Att vara i 20 års-åldern är nästan synonymt med att oroa sig över framtiden (helt i onödan!). När ska jag hitta min drömpartner? Varför går det så segt att spara ihop till en kontantinsats för att investera i en lägenhet och varför har jag inte en drömkarriär ännu? Lugn, bara lugn. Sluta oroa dig så mycket över framtiden, allt kommer att lösa sig till slut!

2. Glöm “tidslinjen” och inse att åldern bara är en siffra

Det är inmatat i oss sedan små – i 30-årsåldern ska vi ha uppnått en toppkarriär, ha gift oss och vänta barn. I 20-årsåldern ska vi därför redan ha tagit reda på vad vi vill jobba med, börja plugga på universitetet och ha hittat partnern vi vill dela vårt liv med. Men tänk efter, är det så viktigt för dig att leva efter samhällets normer? Sluta gör det som du tänker att du “måste göra” och börja istället att leva livet efter dina villkor. Livet blir definitivt så mycket mer meningsfullt då!

3. Ett förhållande behöver inte innebära dagligt kämpande

Alla kan genomgå hinder i ett förhållande och behöva ta sig igenom jobbiga stunder. Men om ditt förhållande bara tycks bestå av hinder efter hinder, bråk efter bråk och dagligt kämpande måste du tänka igenom om det verkligen är värt det. Du ska inte behöva känna att ditt förhållande är det jobbigaste i ditt liv och att det enda du och din partner gör är att kämpa för att det en dag ska bli bra. Då kanske det helt enkelt inte är rätt om det inte känns rätt. Glöm inte bort dig själv i ett förhållande och glöm framför allt inte att ett destruktivt förhållande (där man till exempel gör slut var och varann dag) inte är värt det i slutändan.

4.  Lita på din magkänsla

Känns någonting rätt, kan det mycket väl vara så att det är rätt! Och samma gäller om din intuition varnar dig för något som känns fel. Ibland kan det kännas skönt att lita på sin magkänsla när man ska ta större beslut i sitt liv.

5. Ha inte ångest över din livsstil

Festar du lite för mycket och har “the time of your life” men samtidigt får ångest över vad andra ska tänka om din livsstil? Roa dig och ha kul! Har du ångest över att du sover ut en lördagsmorgon till elva och tycker att det känns som att någon skulle döma dig om du sa det? Sov ut! Det kommer att finnas en period i ditt liv (förmodligen när/om du skaffar barn) när sovmornar är en lyx och nästan ett minne blott … Så passa på att njut av att göra sådant du känner för att göra och sådant som passar den livsstil du lever just nu!

6. Ta hand om dig själv!

Våga vara egoistisk och sätt dig själv i första rummet. Att värdesätta dig själv och lära känna dig själv är välbehövligt för ditt välmående. Vill du stanna hemma en kväll trots att dina vänner drar i dig och vill köra en utgång? Stanna hemma! Lyssna på dina egna signaler och lev inte någon annans liv.

7. Sakta ner

I 20-årsåldern vill man att allt ska gå i full fart och man kan lätt bli stressad över att inte ha “allt” ännu. Att balansera livet är inte alltid lätt – börja istället tänka att du inte behöver hinna allt på samma gång. Du behöver inte stressa dig själv med att hårdträna fem dagar i veckan, hinna träffa vänner, gå på dejter, ta det där extrapasset på jobbet OCH hinna plugga! Gör dina prioriteringar väl och planera in egen tid i ditt annars fullspäckade schema och ta det lugnt ibland. Syftet med livet är inte att du ska uppnå alla livets milstolpar på en och samma gång.

8. Allt behöver inte vara perfekt

Om du försöker eftersträva allt du ser i ditt Instagram-flöde och får panik över allas “perfekta” liv är det dags att tänka om med en gång. På Instagram kan man välja vad man vill att andra ska se och många målar upp det “perfekta” livet (som ofta inte ens existerar!). Var inte för hård mot dig själv och sluta jämför dig med sådant som du ser i sociala medier, allt är inte som det ser ut! Börja uppskatta ditt liv och var du befinner dig just nu och var lycklig över det du åstadkommit. Kanske blir inte livet så som du planerat det i ditt huvud – det kanske leder in dig på bättre vägar som du inte ens trodde var ämnade för dig!

Inspiration till artikel: The Every Girl

Läs också: Här är 6 bästa tipsen på hur du hittar din inre frid – även om du inte har “allt”

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!