Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Här är fem saker du ALDRIG ska slänga för miljöns skull

Vem gillar inte att rensa ut gamla saker och börja om på nytt, men allt du rensar ut är inte skräp. Nu avslöjar Blocket vilka saker du aldrig ska slänga.

cykel-saker-du-inte-ska-slanga-

Aldrig har väl andrahandsmarknaden på möbler och kläder varit så stor som nu och sajter som Blocket och Blocket mode är populärare än aldrig förr.

 

– Det mesta kan återanvändas, men vissa prylar är viktigare än andra att sälja eller skänka vidare eftersom de har särskilt stor negativ miljöpåverkan. Sälj dem vidare så gör du både miljön och plånboken en tjänst, säger Linnéa Aguero, pressansvarig på Blocket i ett pressmeddelande.

Blocket har nu tillsammans med Ethos International listat de saker som du absolut inte ska slänga.

 

Jeans

 

För att tillverka ett par jeans behövs det ungefär 11 000 liter vatten. Ska de även färgas så tillsätts det många gifta kemikalier, de blå och svarta är värst. Ett par jeans ska aldrig hamna på soptippen, har du tröttnat på dina byxor ska du alltid sälja eller skänka bort dem.

 

Mobiltelefoner

 

Att tillverka mobiltelefoner och elektronik kräver miljöfarlig arsenik och cyanid. Dessutom så innehåller de många metaller som orsakar stora konflikter i Centralafrika, som pengatvätt och brott mot mänskliga rättigheter. Så sälj vidare din gamla telefon.

 

Cyklar

 

Att tillverka stål är extremt energikrävande, att lyfta ett lass järnmalm från en gruva kräver lika mycket energi som
hela Enköping förbrukar under ett dygn. En cykel håller också väldigt länge och kan utan problem säljas vidare.

 

Skinnsoffor

 

Skinnsoffor har en stor påverkan på miljön. Det krävs stora mängder mat till kossor som rapar och pruttar ut farlig metangas och som i sin tur påverkar klimatet. Sen krävs det stål och trä för att tillverka soffans stomme. Skinn är ett slitstarkt material som håller i många år, skinnsoffan ska du alltså inte slänga.

 

Vitvaror

 

Både att tillverka och återvinna stål, plast och färg kräver mycket energi. Därför är det bättre att försöka sälja vidare dina vitvaror. Är vitvarorna äldre än 10 år ska de återvinnas eftersom de kan innehålla miljöfarliga ämnen.

 

Foto: All over press

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!