Fira chokladbollens dag med 11 goda recept!
I dag är det ingen vanlig dag för det är chokladbollens dag! Världens godaste havregrynsröra med kakao rullad till en boll toppad med kokos eller pärlsocker. MUMS!
I dag vill vi fira chokladbollen genom att äta massor av chokladbollar, både klassiska med pärlsocker och kokos men också nyttigare raw-varianter och spännande och nya smakkombinationer.
Nedan hittar du 11 recept!
Klassiska chokladbollar
Ingredienser:
100 g smör
1½ dl strösocker
½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
5 dl snabbhavregryn
2 msk vatten
1 dl strössel
Gör så här:
Rör ihop smör och socker. Rör i kakao, vaniljsocker, havregryn och vatten.
Häll ut kokos eller pärlsocker på en tallrik. Forma runda bollar och rulla dem i strössel.
Fotograf: Gateau
Busbollen med Dumle
Receptet ger dig cirka 20 stycken busbollar.
Du behöver:
3 dl havregryn
1 dl strösocker
1 msk Ögon vaniljsocker
3 msk Ögon Cacao
3 msk starkt, avsvalnat kaffe
100 g rumsvarmt smör
12 st Dumlekolor
Garnering
1 ½ dl kokosflingor
Gör så här:
Mät upp havregryn, strösocker, vaniljsocker, kakao, kaffe, smör i en bunke. Arbeta ihop till en tjock smet. Smaka av om du vill tillsätta lite salt, mer kaffe eller kakao.
Forma smeten till runda bollar runt en Dumlekola.
Rulla i kokosflingor. Låt stelna i kylen. Bollarna är hållbara i 2-3 veckor om de förvaras kallt.
Servera chokladbollarna och njut.
Recept: Fazer
Fotograf: Fazer
Ida Wargs nyttiga chokladbollar
Du behöver:
2,5 dl glutenfria havregryn
0,75 dl kokosolja
8-10 dadlar
1,5 msk kakao
en nypa havssalt
2 msk kaffe
Kokosflingor att rulla i
Gör så här:
Mixa allt i en matberedare. Rulla bollar i kokos (kan behövas ställas in i kylen 10 min innan rullning). Ställ in i kylen i 30 min innan servering
Fotograf: Ida Warg
Delicatobollstårta
Du behöver:
8 dl havregryn
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
0,5 dl kaffe
100 g smält mjölkchoklad
Dekorering:
50 g mörk choklad
50 g vispgrädde
Kokos
Gör så här:
Mixa havregrynen så att det blir smulor men inte ända till mjöl.
Blanda smör, socker, kakao och vaniljsocker i en bunke och vispa samman till en fluffig massa.
Blanda ner kaffe, havregrynen och den smälta mjölkchokladen och rör ihop.
Klä en springform med bakplåtspapper, jag använde en som är 15 cm i diameter så att det blev lite höjd, men det går bra med en större också.
Fyll formen med smeten och platta till så att den blir jämn. Ställ i kylen minst en timme så att den stelnar.
Finhacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden och häll över chokladen, låt stå 1 minuter rör sedan samman till en len ganache.
Låt ganachen vila lite och ringla sedan över tårta, strö över kokos.
Tårtan går utmärkt att förbereda dagarna innan och håller minst en vecka i kylen.
Recept: Fredriks Fika
Fotograf: Fredriks Fika
Veganbollen
Receptet ger dig cirka 20 stycken veganbollar.
Du behöver:
175 g (cirka 15 st) torkade, saftiga dadlar
200 g (drygt 3 dl) cashewnötter
3 msk Cacao
½ dl (45 g) kokosolja
2 msk starkt kaffe
Garnering
3 msk Cacao
Gör så här:
Kärna ur dadlarna.
Mixa dadlar och cashewnötter till en tjock massa i matberedare.
Tillsätt resten av ingredienserna och mixa ihop till en smet. Låt smeten stå och stelna i kylen en stund om den känns för lös och kladdig för att rulla direkt.
Forma massan till bollar och rulla dem i kakao. Förvara godiset i kylen. Bollarna är hållbara i cirka 2 veckor i kylen.
Recept: Fazer
Fotograf: Fazer
Raw chokladbollar
Ingredienser:
12 st färska dadlar
2 dl blandade nötter
1 msk kokosfett
2 msk raw kakao
1 msk stark espresso
kokosflingor
Gör så här:
Mixa nötterna till ett fint mjöl.
Lägg i dadlarna, kokosfettet, kakaon och kaffet.
Mixa tills att har gått ihop.
Ta upp och forma 12 st. bollar och rulla i kokos.
Förvara i kylen fram till servering.
Fotograf: Metro Mode
Deluxebollen
Receptet ger dig cirka 20 stycken Deluxebollar.
Du behöver:
175 g Vit Choklad
4 dl havregryn
150 g rumsvarmt smör
4 msk strösocker
Finrivet skal av 1 citron
1 st pressad citron
Garnering
200 g Vit Choklad
Gör så här:
Garnering: Börja med att rosta den vita chokladen som bollarna ska rullas i. Bryt den i bitar och sprid ut den på en plåt klädd med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 5-10 minuter tills chokladen blivit gyllenbrun. Rör om då och då och passa noga så att den inte bränns. Låt svalna och hacka sedan chokladen.
Smet: Mät upp havregryn, smör, socker och citronskal i en bunke. Tillsätt även citronsaft, men om du använder en stor citron behövs kanske inte all saft.
Bryt chokladen till smeten i bitar och smält den i en skål i mikron eller över vattenbad. Rör ner chokladen i bunken och arbeta ihop till en tjock smet. Låt stå i kylen en stund.
Forma smeten till bollar och rulla dem i den rostade vita chokladen. Bollarna är hållbara i cirka 2 veckor i kylen.
Kryddiga chokladbollar
Ingredienser:
100 g smör
1 ½ dl socker
½ dl kakao
1 msk vaniljsocker
5 dl havregryn
2 msk kaffe
1 tsk kanel
½ tsk ingefära
½ tsk kardemumma
Topping:
400 g mörk choklad
Finhackad pistage
Gör så här:
Rör ihop socker och smör smidigt. Blanda ner resterande ingredienser och forma till bollar.
Ställ in bollarna i frysen så att de stelnar något, ca 15 minuter.
Smält choklad över vattenbad och doppa sedan bollarna i chokladen.
Placera alla bollarna på bakplåtsklädd form och strö över nötter. Låt stelna helt.
Fotograf: Metro Mode
Supergoda kladdkaksbollar
Superenkelt och supergott. Det enda du behöver är en kladdkaka.
Baka en vanlig kladdkaka i ugnen.
Ta ut ur ugnen och skrapa ur hela kakan i en bunke.
Mixa till smet med stavmixer och låt svalna i kylen ca 30 minuter.
Rulla sedan till små bollar och dekorera.
Vill du lägga till ytterligare en twist? Stoppa i klubbpinnar eller grillspett i bollarna.
Fotograf: Metro Mode
Protein-chokladbollar med lakrits
Lite nyttigare och riktigt gott. Rulla dem i lakritspulver för en ny spännande smakkombination.
Du behöver:
1dl Chokladprotein pulver
1 msk Kakao (för mer choklad smak)
1dl Cashewnötter (krossade till småbitar)
1msk Jordnötssmör
1msk Mandelsmör
2 msk Kokosolja
1/2 – 1 dl Kaffe
Havregryn tills smeten blir fast så du kan rulla dem till bollar.
Rulla bollarna i tex Lakritspulver, Kokos och Chiafrön
Recept: Fanni Redman
Fotograf: Fannie Redman
Chokladtryfflar
Tryfflar är faktiskt bollar av choklad – alltså chokladbollar. Dessa är gjorda på bara avokado och choklad.
Du behöver:
1 mogen avokado
100 g choklad
1 krm vaniljpulver
kakao att rulla dem i.
Gör så här:
Mosa 1 avokado. Smält 100 g choklad (ta den ni föredrar men jag tipsar om en 70% med seasalt).
Tillsätt 1 krm vaniljpulver och blanda alltihop i en djup tallrik. Ställ sedan in tallriken i frysen i ca 15 minuter så det stelnar till.
Gör sedan små bollar och rulla dem i kakao.
Tips! Är ni bananälskare så kan jag tipsa om att mosa i en halv banan med avokadon.
Recept: Foodjunkie
Fotograf: Foodjunkie