Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

METRO MODE + MySafety Försäkringar

”Du blir behandlad för ditt kön istället för din förmåga i spelet”

Female Legends arbetar för att skapa en inkluderande e-sportsscen och hjälpa fler kvinnor att nå proffsnivå. I samarbete med mySafety Försäkringar har vi pratat med Josefine Wallenå, kommunikatör på Female Legends, om hatet inom e-sporten och styrkan i att jobba tillsammans för att förändra attityder och beteende.

Foto: Ossian Langenborg och Pexels.

Som en motreaktion på en allt råare och hårdare ton på nätet instiftade mySafety Försäkringar Årets Nätängel – ett pris som varje år hyllar och uppmärksammar personer som jobbar aktivt för en positivare ton på nätet. 19 november tog Female Legends hem priset i kategorin gaming för deras arbete.

Female Legends är en community för tjejer och icke-binära som e-sportar på alla nivåer – från gräsrots- till proffsnivå. Genom lobbying och initiativ till event lyfter Female Legends tjejer inom gaming och arbetar för jämställdhet i spelvärlden.

Female Legends tar emot pris för sitt arbete mot diskriminering på galan Årets Nätängel.

Grattis till vinsten, hur känns det?
– Det känns jättebra och jätteroligt att få bekräftelse för det arbete som vi gör, säger Josefine Wallenå.

Vilka är Female Legends?
– Vi är ett e-sport community för tjejer och icke-binära med över 2 000 medlemmar. Vi finns där för att stötta varandra i en annars mansdominerad plats. Vårt mål är att tjejer ska vara en självklar del av e-sporten och att det ska vara jämställt på proffsscenen.

 Hur jobbar ni för att tjejer ska ta större plats inom e-sporten och på proffsscenen?
– Vi anordnar aktiviteter och turneringar för våra medlemmar. Vi fokuserar mycket på att bygga upp deras självkänsla och coachar. Eftersom många tjejer inte känner sig trygga med att spela tävlingsinriktat försöker vi visa alla bra sidor med att tävla och hur vi utvecklas både som lag och som individer. Vi jobbar också mycket tillsammans med andra i branschen och i teknikbranschen. Vi möter alla samma problematik och kan dra lärdom av varandra.

 Vilka är de största problemen?
– Det handlar dels om att jargongen i spelvärlden är väldigt hård. Många har åsikten att det är bara är så och att det är något man får acceptera. Men det gör att många inte känner sig välkomna. Vi vill att folk tar det på allvar. Det är inte bara på nätet det händer utan även på event.

– Vissa påpekar att killar också får mycket hat och det är sant, men man måste komma ihåg att tjejerna får samma hat som killarna plus att de får hat på grund av de är tjejer. Man är inte bara dålig på att spela, man är dålig på grund av sitt kön.

Varför är det så?
– Mycket grundar sig i att det alltid varit fler killar som spelar. Många tror inte att tjejer spelar och de som spelar är dåliga. Du blir behandlad för ditt kön istället för din förmåga i spelet.

Hur jobbar ni aktivt för att minska hatet på nätet?
– Vi jobbar dels i vårt egna community, där vi sätter gränser för hur vi behandlar varandra och hur vi uttrycker oss. Sedan är vi också aktiva i kommentarsfält genom att diskutera den problematik som vi ser.

Vad händer härnäst för Female Legends?
– Vi kommer fortsätta med aktiviteter för våra medlemmar, finnas ute på events och fortsätta lyfta hur vi pratar och beter oss mot varandra. Sedan kommer vi jobba vidare med vår nya liga och lyfta tjejer på e-sportsscenen.

Juryns motivering till Årets Nätängel i kategorin gaming:
”För ett fantastiskt engagemang, driv och vilja att förändra gamingcommunityt. Att ständigt se en fördel där andra ger upp och som dessutom inte bara pratar om att göra en skillnad utan faktiskt gör det på riktigt, om och om igen. Väl värdiga vinnare av Årets Nätängel i kategorin gaming: Female Legends!”

Gratis näthatsförsäkring för alla under 18 år
Barn och ungdomar ska vara trygga på nätet – därför lanserar mySafety Försäkringar fri näthatsförsäkring för alla under 18 år. Försäkringen hjälper till att rensa bort hot, hat och kränkningar på nätet. Samt erbjuder samtalsstöd och juridisk hjälp om så skulle behövas.

Skaffa näthatsförsäkring här!

I samarbete med mySafety Försäkringar.

 

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!