Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Fixa sommarens godaste desserter – fyllda med säsongens bär

Enkelt, snabbt och gott när det är som allra bäst, serveras efter maten i form av en somrig dessert. Här är recepten att spara inför kvällarna då du vill sätta guldkant på tillvaron. 

Pannacotta är alltid ett säkert kort och i sommar toppar vi den med söt och syrlig bär-kompott. En annan efterrätt som alltid går hem är en knäckig bärpaj med smak av kola, serverad med lättvispad grädde eller en kul vaniljglass.

Syrlig pannacotta:

2 gelatinblad

2 dl yoghurt

4 dl grädde

1 vaniljstång

1 dl socker

 

Hallon & rabarber-kompott

250 g rabarber

250 g färska hallon

1 1/2 dl socker

 

Gör så här:

Häll upp kallt vatten i en skål och lägg ner gelatinbladen för ett par minuter tills de mjuknat.

Häll upp grädde och socker i en kastrull och skrapa ner frön från vaniljstången.

Koka samman under svag värme och tillsätt gelatinbladen under omrörning.

Ta bort kastrullen från plattan och låt svalna innan du rör ner yoghurt. Fungerar även med fil eller crème fraiche för en syrligare smak.

Fyll sedan på med pannacotta i glas eller portionsskålar och ställ in i kylen ett par timmar.

 

Bärkompott:

Skär rabarber i små bitar och koka samman med hallon och socker under medelstark värme, ca 5 – 10 minuter. Låt sedan svalna.

Portionera till sist ut kompotten över väl kyld pannacotta.

 

Knäckig bärpaj:

1 liter färska bär (tex blåbär, hallon eller jordgubbar)

1 msk potatismjöl

2-3 msk socker

 

Smuldeg:

2 dl vetemjöl

3 dl havregryn

1 dl socker

1 dl kokos

250 g brynt smör

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Smörj form och blanda sedan samman bär, potatismjöl och socker som du sedan sprider ut i ugnssäker form.

Blanda samman socker, mjöl, havregryn och kokos i en bunke.

Bryn smöret i kastrull och häll över mjöl-blandningen. Nyp ihop degen till en grynig smuldegsmassa och fördela över bären.

Grädda mitt i ugnen i ca 15 – 20 minuter tills pajen fått fin färg.

Recept & foto: Cassandra Lundgren

 

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!