Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Forskning: Du ser ut som det du heter – här är anledningen!

Har du alltid tänkt “hon ser ut som en Sara” eller “du skulle passa att heta Malin”? Nu visar forskning att du faktiskt ser ut som det du heter och att det är vanligt att man kan gissa rätt namn genom att bara titta på ansiktet!

Foto: Unsplash /@vincefleming & @dani_vivanco

I studien genomförde forskare med fransk, amerikansk och israelisk bakgrund åtta olika experiment med syftet att ta reda på hur bra människor är på att gissa rätt på vilket namn som tillhör en viss person. Undersökningen, som är publicerad i Journal of Personality and Social Psychology, kom fram till att våra namn är mer sammankopplade till vår identitet än vad vi hade kunnat ana. I studien visade det sig bland annat att personer som var från samma land var bättre på att gissa rätt på varandras namn. Dock var det svårare att gissa det rätta namnet när man var från olika länder. Hur en ”Pierre” såg ut var till exempel extra svårt för israelerna. Forskarna menar att vi till slut blir vad vi heter på ett omedvetet eller medvetet sätt. Det är därför vanligt att människor kan gissa rätt namn genom att bara titta på ansiktet.

Vid ett annat tillfälle försökte en dator hitta likheter i flera tusentals ansikten av folk med samma namn. Resultatet? Med hjälp av algoritmen visade det sig att de med samma namn tenderade att ha liknande drag kring läppar och ögon. Roboten skulle därefter försöka matcha rätt ansikte med rätt namn när den fick välja mellan två alternativ – och lyckades i 60 procent av fallen!

— Det förnamn vi får är vår allra första sociala märkning. Alla namn associeras med karaktärsdrag, beteenden och en look, och det innebär att vi inom ett samhälle har en liknande bild av vilken typ av utseende som associeras med ett visst namn. De förväntningarna manifesterar sig till slut i hur våra ansikten ser ut, berättar forskarna bakom studien.

Källa: Femina

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!