Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Här är 9 frågor du borde ställa till dina mor- och farföräldrar

Om du forfarande har en äldre person i ditt liv, ta inte det för givet. De kan lära dig ett och annat om livet och att tillbringa tid ihop kommer förgylla både ditt och deras liv!

mor-far-foraldrarFoto: Christina Gottardi/Unsplash

Att ha en mor- eller farförälder är inte något som är självklart för alla. Hur mysigt är det inte att ha en äldre person i sitt liv? Någon som kan stötta dig när livet känns tungt, någon som berätta händelser från “förr i tiden” och någon som kan ge dig ett annat perspektiv på livet. Är det verkligen hela världen att du inte klarade din tenta eller är det värt att stressa så mycket i livet utan att stanna upp och njuta längs vägen? Sanningen är att äldre personer kan lära oss ett och annat om livet och framförallt ge oss nya perspektiv och lärdomar. Nu när många äldre dessutom är vaccinerade blir det lättare att umgås!

Ring din farfar och prata en stund eller köp med dig bullar och knacka på din mormors dörr – låt inte livet komma emellan värdefulla relationer. Nedan följer nio tips på samtalsämnen att dela med din mor- och farförälder som för er närmare nästa gång ni ses!

1. Hur träffades ni?

Hur mysigt är det inte att få ta del av kärlekshistorier? Fråga hur din farfar och farmor träffades! Vem tog första steget, minns de första dejten och när förstod de att det skulle bli ett par? Det är alltid intressant att höra hur folk träffats och om deras dejter “på den tiden” såg annorlunda ut jämfört med idag!

2. Vilka historiska händelser har du varit med om?

Vi kommer förmodligen stolt berätta om #MeToo till våra barnbarn och med sorg minnas Corona. Fråga din mormor vad hon varit med om, vilka krig hon minns och hur livet såg ut förr! Vad har vi som vi anser självklart idag som de inte hade? Vad är hon mest imponerad av vad gäller uppfinningar i dagens samhälle och vad hade hon helst inte velat ta del av? Det finns massor med intressanta frågor som din mor- eller farförälder säkert mer än gärna öppnar upp om!

3. Var det bättre förr?

“Det var bättre förr”, är ett välbekant citat. Vad tycker till exempel din morfar – var det bättre förr? Vad saknar dina mor- och farföräldrar från förr? Och finns det någonting de fullkomligt älskar med dagens samhälle? Det är så fascinerande att höra berättelser från tiden då vi inte själva ens var födda och ta del av hur samhället har utvecklats.

4. Vad har du för livsfilosofi?

Att äldre personer besitter visdom är inte någon direkt nyhet. De har levt längre än oss och därmed också hunnit uppleva mer. Fråga dem vad för motto de levt utefter och vilken livsfilosofi de tycker att man bör leva efter. Kanske säger de: “Allt löser sig”, “Lev livet fullt ut och stanna upp och njut längs resan” eller ger dig något annat klokt livsråd. Risken är stor att du hittar ett inspirerande livsmotto att leva efter.

5. Ångrar du något i livet?

Visserligen är det dumt att ångra val man redan gjort och många lever i stil med att man inte ska ångra något och hellre väljer att se dåliga val som lärdomar. Men nästan alla kan väl ändå se tillbaka på något i livet som kanske inte var det smartaste draget? Det kan såklart även röra sig om saker man önskat att man gjort. Fåga din mor- eller farförälder, kanske inspirerar det dig till att göra något du länga funderat på eller får dig att släppa sådant du ångrar för att istället se det som en viktig lärdom i livet!

6. Vad är du mest stolt över?

Ingen kan undgå ögon som tindrar när någon berättar om något de är stolta över – det är så fint att ta del av! De berättelser du får ta del av kanske peppar dig till att också våga göra något som kommer att göra dig stolt över dig själv eller till att bli en bättre medmänniska.

7. Hur vill du bli ihågkommen?

Att prata om döden är inte roligt, vi vet. Men låt oss vända det! Hur ser dina mor- och farföräldrar sig själva och hur vill de bli ihågkomna? Som en underbar kock i köket? Eller som någon som alltid lyckas vända negativa situationer till något positivt? Glöm inte heller att visa vad du tycker om dem – sprid kärlek och låt de få veta vilket inflytande de haft (och har) på dig!

8. Finns det något kvar på din bucketlist som du fortfarande vill uppleva?

Kanske har dina mor- och farföräldrar inte en skriven bucketlist men de har förmodligen haft saker och ting som de velat göra i livet. Och man slutar knappast drömma för att man blir äldre! Finns det saker de inte hunnit göra än som de gärna vill göra? Vill din mormor följa med i svängarna och starta ett Instagram-konto? Eller vill din farfar lära sig italienska? Finns det något ni kan göra tillsammans? Annars – uppmuntra dem till att följa deras drömmar (trots ålder) och hjälp dem att nå dit.

9. Om du fick chansen att ändra en sak i dagens samhälle – vad skulle det vara?

“Ni unga är ALLTID på mobilen” eller “Ni stressar så himla mycket nu för tiden” kanske du har fått höra av en äldre person. Istället för att bli arg eftersom du känner dig träffad borde du ta lärdom av det som sägs. Finns det något roligare du kan göra med din tid som du lägger på Instagram-scrollande och måste du verkligen jobba över varje dag? Det är dags att inse att livet pågår just nu och att vi oftare borde stanna upp och uppskatta livet och de små tingen i vardagslivet. Fråga din mor- eller farförälder, vad skulle de vilja ändra i dagens samhälle om de fick chansen? Det kommer förmodligen få dig att omvärdera livet!

Källa: MyDomaine

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!