instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
noje

Här är det virala receptet på laxbowl som knäckte TikTok

Av: Metro Mode

Det är inte ovanligt att recept trendar på TikTok, men få videor har blivit så populära som Emily Marikos laxbowl. Vi visar hur du lyckas med det virala receptet!

Foto: Unsplash

I höstas publicerade TikTok-profilen Emily Mariko en video där hon förbereder en så kallad bowl med bland annat ris och lax. Detta låter kanske inte så ovanligt, men videon blev snart viral – faktum är att den blev så populär att till och med TikTok själva twittrade om den:

“@emilymariko knäcker TikTok just nu med lax, ris… och en isbit”, skrev plattformen på Twitter.

.@emilymariko is breaking TikTok rn using salmon, rice…and an ice cube— TikTok (@tiktok_us) September 30, 2021

Just den där isbiten är en del av videons popularitet, men även det faktum att maträtten anses vara utsökt trots det enkla receptet kan vara en bakomliggande orsak till att den blivit viral.

För viral kan man lugnt kalla den: i skrivande stund har klippet 7,7 miljoner gilla-markeringar och Marikos konto har gått från ett par hundra tusen följare till 10,5 miljoner följare.

Så går det till

I videon använder Mariko lax och vitt ris som hon tillagat dagen innan. Hon mosar laxen med en gaffel och lägger riset på laxen. Därefter placerar hon en isbit på riset och täcker över maten med bakplåtspapper innan hon värmer den i mikron – anledningen till detta kan du läsa om längre ned i artikeln.

Mariko värmer inte maten tillräckligt länge för att isbiten ska smälta, så hon slänger den efter uppvärmningen. Därefter ringlar hon över chilisås, sojasås och majonäs och blandar allt. Hon lägger även till skivad avokado, torkat sjögräs och kimchi.

Därför funkar knepet med isbiten

Anledningen till att Mariko lägger en isbit på riset innan hon värmer det i mikron är att riset på detta sätt undgår att bli torrt under tillagningen. Christopher Arturo, kock-instruktör vid institutet för kulinarisk utbildning i USA, förklarar för Huffpost varför detta knep funkar:

“Ris blir torrt med tiden och ytan kan bli knaprig, nästan hård. Att lägga på en isbit och täcka över tallriken innan man värmer den i mikron skapar ånga, vilket värmer upp maten fullständigt”, säger Arturo och fortsätter:

“Isbiten ger mikrovågsugnen något att värma upp och ångan sprids i hela rätten – vilket innebär att halva maträtten inte fortfarande är kall. Ånga är en genomträngande typ av värme som värmer upp maten jämnt. Bakplåtspappret hjälper också till att stänga in värmen. Ångan stiger, träffar pappret och varm vätska rinner ner och värmer upp maten. Om Emily värmde maten i mikron under en längre tid skulle isen smälta helt.”

Här kan du spana in den virala videon!

@emilymariko

Best lunch of the week! ♬ original sound – Emily Mariko

Källor:

Insider, Huffpost

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår