Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Cassandras hemgjorda semlor

Snart är det fettisdagen och hur gott är det inte med en klassisk nygräddad semla med mandelmassa och vispad grädde!? Här bjuder vi på Cassandras goda recept.

Foto: Cassandra/Metro Mode

Du behöver:

2, 5 dl mjölk
1 dl socker
100 g smör
7,5 dl vetemjöl
25 g jäst
1 ägg
½ tsk kardemumma
1 krm hjorthornssalt

Extra:
1 ägg till pensling
Fyllning:
Mandelmassa
Grädde
Florsocker

Gör så här:
Smält smöret i kastrull och blanda sedan med mjölken tills blandningen är fingervarm. Inte mer än 37 grader.

Smula ner jästen och rör om så att den löser sig.

Blanda ner samtliga ingredienser i mjölkblandningen och sist 7 dl av mjölet – lite i taget.

Spara resten till utbakningen.
Arbeta degen smidig tills den släpper lite från kanterna. Då är den klar för att jäsa under bakduk 25 minuter.

Värm ugnen till 225 grader och knåda samtidigt degen tillsammans med sista mjölet.
Forma tio till tolv bullar beroende på hur stora du vill ha dem och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa ytterligare 25 minuter.

Vispa ägg och pensla på bullarna innan du gräddar dem i ugnen tills de fått fin färg.

Vanligtvis 10-15 minuter.

Låt bullarna svalna innan du skär ut locket och gör en liten grop för mandelmassan.

Fyll sedan på med mandelmassa och toppa med vispad grädde.

Pudra sist över florsocker och njut.

Tid: 40 %
Svårighet: 30 %
Pris: 20 %

Hemgjorda semlor

Hemgjorda semlor

Du behöver:

2, 5 dl mjölk
1 dl socker
100 g smör
7,5 dl vetemjöl
25 g jäst
1 ägg
½ tsk kardemumma
1 krm hjorthornssalt

Extra:
1 ägg till pensling
Fyllning:
Mandelmassa
Grädde
Florsocker

Gör så här:
Smält smöret i kastrull och blanda sedan med mjölken tills blandningen är fingervarm. Inte mer än 37 grader.

Smula ner jästen och rör om så att den löser sig.

Blanda ner samtliga ingredienser i mjölkblandningen och sist 7 dl av mjölet – lite i taget.

Spara resten till utbakningen.
Arbeta degen smidig tills den släpper lite från kanterna. Då är den klar för att jäsa under bakduk 25 minuter.

Värm ugnen till 225 grader och knåda samtidigt degen tillsammans med sista mjölet.
Forma tio till tolv bullar beroende på hur stora du vill ha dem och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa ytterligare 25 minuter.

Vispa ägg och pensla på bullarna innan du gräddar dem i ugnen tills de fått fin färg.

Vanligtvis 10-15 minuter.

Låt bullarna svalna innan du skär ut locket och gör en liten grop för mandelmassan.

Fyll sedan på med mandelmassa och toppa med vispad grädde.

Pudra sist över florsocker och njut.

Tid: 40 %
Svårighet: 30 %
Pris: 20 %

Foto: cassandra.metromode.se

Nästa bild
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!