Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

METRO MODE + MySafety

Lovette Jallow: “Min roll är att sprida kunskap där ignorans råder”

Hon är en förebild och inspiratör för tusentals. För en vecka sedan blev Lovette Jallow utsedd till Årets Nätängel 2018 för sin dagliga kamp mot sexism, rasism och orättvisor. I samarbete med mySafety Försäkringar så har vi tagit pulsen på vinnaren.

2015 startade Lovette Jallow en smink- och skönhetsgrupp på Facebook för kvinnor, män och ickebinära med mörkare hudtoner under namnet Black Vogue. Gruppen gav henne en plattform för att aktivt arbeta mot rasism och diskriminering på nätet och hon kallar sig själv för den ”ofrivilliga barnvakten”.

– Människor i alla åldrar söker sig till min plattform för att utbilda sig själva där deras egen kunskap brister och de behöver stöd, men de söker också stöd när de blivit utsatta för hat, hot och våld. Min roll är att sprida kunskap där ignorans råder, säger Lovette Jallow.

I dag har Facebookgruppen över 33 000 medlemmar. Utöver det driver hon också en Youtubekanal med över 35 000 prenumeranter och ett Instagramkonto med över 73 000 följare.

Du vann Årets Nätängel 2018, hur känns det?
– Det känns helt fantastiskt och är en stor ära.

Hur var galan på Nalen?
– Galan var olik många andra tillställningar jag har närvarat på. Det var en kväll av kärlek och respekt, god mat och sällskap. Väldigt välorganiserad och bekväm.

Hur upplever du att klimatet på nätet är i dag?
– Klimatet på nätet har blivit hårdare och medmänskligheten försvinner ibland. Mobbningen ökar ju mer kontakt vi har med varandra online och det drabbar främst ungdomar. Men som med allt kan man förvånas av hur mycket kärlek och stöd det också finns där. Positivitet är bara lite mer subtilt än hatet och ibland är det svårt att se det när man får så mycket hat själv.

Hur ska vi bli bättre på att bemöta och motverka hat och diskriminering på nätet?
– Genom att ta tag i det när man ser det, rapportera, ge stöd till den utsatta, ta kontakt med personen, men också polisanmäla och ta juridisk hjälp via mySafety om man inte är kunnig nog i frågan. I allmänhet så tror jag starkt på att ibland måste man fråga sig själv om man skulle våga säga det man skriver på nätet till personen om man träffade de i verkligheten. Om svaret är nej så bör man nog inte skriva ut det online heller.

Vilka är dina förebilder och vad har de haft för påverkan i ditt liv?
– Mina förebilder är främst de svarta kvinnor som uppfostrade mig (min mor, min mormor och mina mostrar), de har haft en oerhört stark påverkan under hela mitt liv. Så det kommer naturlig för mig att stå upp för mina medmänniskor och tala utifrån sanningen. Ett perspektiv som oftast underskattas men som övervinner ignorans i längden.

– Sedan måste jag säga att det finns så många ungdomar och vuxna som inspirerar mig dagligen när de vågar stå upp för andra, tar sitt ansvar att utbilda sig själva och sedan andra i sin närmiljö.

Vad händer nu och vad ska du göra med vinstpengarna?
– Pengarna kommer att användas till mitt projekt under våren som heter “Studiebesök hos tant Lovette” som jag gör under min ideella organisation ACTION FOR HUMANITY. Där får tio ungdomar chansen att sitta med mig i tre timmar under en helg och diskutera ämnen de vill fördjupa sig inom som sexism, rasism och politik. Detta kommer jag göra två gånger i månaden med olika ungdomar från hela Sverige. Att prata med människor mellan 16-25 och öppna upp för diskussioner i en säker miljö påminner oss alla om att det går att diskutera med respekt som grund. Jag pausade projektet under hösten men nu har jag möjlighet att kunna fortsätta med det under våren.

– Så pengarna är min present till alla svenska ungdomarna som behöver dessa samtal och säkra rum. Och till föräldrarna som skriver för att ansöka för sina barn. Nätet är ett bra verktyg, men i slutändan gör man mest skillnad när man påminner varandra i verkliga livet om vikten av att kunna föra samtal sinsemellan oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion och sexuell läggning. Vi har mer gemensamt än vad vi har skillnader, avslutar Lovette Jallow.

Juryns motivering:
”I ett samhällsklimat där hat och hot tar allt större plats, inte minst på nätet, krävs det starka förebilder som vågar ta kampen. Som vi andra kan lära av och ta efter. Årets Nätängel 2018 är en sådan inspiratör. En person som inte backar, tar skit eller accepterar saker som är fel. Hen är mer utsatt än de flesta och står ofta på motsatt sida av vad som många anser vara normen. Men hen står alltid fast i sin kamp mot sexism, rasism och orättvisor. En kamp vi alla måste delta i. Årets Nätängel 2018 är Lovette Jallow. ”

Gratis näthatsförsäkring för alla under 18 år
Barn och ungdomar ska vara trygga på nätet – därför lanserar mySafety Försäkringar fri näthatsförsäkring för alla under 18 år. Försäkringen hjälper till att rensa bort hot, hat och kränkningar på nätet. Samt erbjuder samtalsstöd och juridisk hjälp om så skulle behövas.

Skaffa näthatsförsäkring här!

I samarbete med mySafety Försäkringar.

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!