Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Recept på hummercocktail – här är Leif Mannerströms goda variant med Rhode Island-sås

Fira in det nya året med klass och bjud på stjärnkocken Leif Mannerströms goda hummercocktail.

Foto: TV4

Sätt guldkant på nyårsfirandet med den legendariske kocken Leif Mannerströms recept på hummercocktail! Denna eleganta förrätt med Rhose Island-dressing är utsökt god och kommer garanterat att imponera på dina gäster.

Hummercocktail

Hummercocktail

Ingredienser:

1 hummer, per person

1 kruka romansallad, sköljd

3 tomater

10 cm gurka

4-5 champinjoner

olja, till champinjonerna

citronsaft, till champinjonerna

0,5 avokado, klyftad

bröd till krutonger

smör och olja till stekning av krutonger

4 tsk färsk laxrom

rom från hummern

färsk dill

Hemslagen majonnäs

6 dl olja

2 äggulor

ca 1 msk senap (svensk och fransk blanda 50/50)

ca 1 msk vinäger av bra kvalitet, rödvin- eller vitvin

Rhode Island-sås

2 dl majonnäs

1,5 dl gräddfil

1,5 dl chilisås

0,5 krm cayennepeppar

ev pepparrot, finriven (efter smak)

1 tsk madeiravin

1 tsk konjak, om du vill

Gör så här:

Koka hummern i lättsaltat vatten, låt vila i koklagen.

Förbered grönsakerna:
Skölj salladen, strimla en del men spara ett par fina blad hela.

Kryssa tomaterna, doppa i skållhett vatten och ta upp, dra av skalet. Strimla fint.

Skala, klyv och kärna ur gurka, strimla fint.

Strimla champinjonerna fint, droppa över lite olja och citron så de håller sig fräscha.

Vänta med att ta ur och klyfta avokadon innan servering så att den inte hinner bli missfärgad!

 

Rhode Island

Börja med majonnäsen. Se till att ingredienserna till majonnäsen är rumstempererade.

Vispa ihop äggulor med senap och vinäger, droppa/häll försiktigt ner olja medan du fortsätter vispa (sätt bunken på en fuktig disktrasa så står den stadigt).

Blanda 2-3 dl av din majonnäs med gräddfil och chilisås. Smaka upp såsen med kajennpeppar, pepparrot, madeira och konjak.

Krutonger

Skär bort brödkanter och skär brödet i små kuber. Stek dem knapriga i olja och smör.

Rensa hummern
Klyv hummern, ta ut hummerstjärten och plocka köttet ur klorna. Försök spara ett helt klo-skal kvar till dekoration. Glöm inte heller att spara resten av skalen för att koka fantastiskt god fond eller soppa på vid ett annat tillfälle!
Skär hummerstjärten i skivor längs med så att det blir som en fin solfjäder, pass på den mörka strängen i stjärten, den ska bort.

Servering
Lägg strimlad romansallad i botten på cocktailglas, därefter tomat, gurka, champinjoner och ”hummerfjädern”. Ringla över lite av såsen, stick ner en avokadoklyfta och toppa med hummerrom, laxrom, krutonger, hummerklo och dillvippa.

Foto: TV4

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!