Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

Recept: Söta och saftiga lussekatter på Leif Mannerströms vis

Det finns få saker som sprider så mycket julstämning som doften av nybakade lussekatter. Gör dem på Leif Mannerströms vis om du vill vara säker på att de blir precis sådär saftiga och mjuka som man önskar!

Foto: Tomas Yeh

Lussebak är den perfekta familjeaktiviteten och de härligt gyllene bakverken kan vridas och vändas i otaliga former. Med detta receptet från stjärnkrögaren och tv-personligheten Leif Mannerström är du garanterad härliga saffransbullar som passar till julens alla festligheter. Gyllengula av saffran och kryddade med nystött kardemumma blir de oemotståndliga till glöggminglet och kaffet!

För fler tips om hur du lagar julmat från grunden, kolla in Mannerströms julkokbok som innehåller recept på allt du behöver och lite till.

KÖP

Ca40st
Ingredienser:
100 g smör
1 g saffran (2 kuvert)
5 dl mjölk
50 g jäst
250 g kesella (1%)
2 1⁄4 dl strösocker
1 msk nystött kardemumma
1⁄2 tsk salt
ca 1,5 l vetemjöl

Till garnering:
1 dl russin
1 uppvispat ägg

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran.Häll i mjölken och värm tills det är fingervarmt.Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i lite av mjölk- blandningen.
Tillsätt resten av mjölkblandningen, kesella, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet.Arbeta degen tills den blir blank, smidig och släpper kanten på bunken. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Lägg degen på ett lätt mjölat bakbord.
Arbeta den smidig och dela i två delar. Rulla delarna till längder som delas i 20 bitar vardera. Rulla varje bit till en smal rulle och forma lussekatter. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och tryck ner russin djupt i bullarna. Jäs i ytterligare 30–40 minuter under bakduk.
Värm ugnen till 225°.Pensla bullarna med ägg.Grädda dem i mitten av ugnen i 6–8 minuter tills de är gyllenbruna. Låt svalna under bakduk.

KÖP

Foto: Tomas Yeh

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!