Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Så firar du Sveriges nationaldag med världens godaste brunchrecept

Nästa lördag är Sveriges nationaldag 2020 här, och vad passar då bättre än att bjuda hem vänner på en magisk brunch? Nedan har vi samlat de bästa recepten inför en heldag med drinkar och plockmat. 

nationaldagsbrunch

Bjud in dina vänner och bjud på några riktiga brunchklassiker i fräsch och somrig tappning. Brygg gott kaffe, te och servera en läskande drink eller ett glas bubbel till. Här hittar du våra favoritrecept på scones, pocherade ägg, chiapudding och annat gott som förvandlar ditt frukostbord till en storsuccé!

Drink till brunchen

Drink till brunchen

Det finns ju inget bättre än att svalka sig med en god drink i solen – till brunchen blir den ett lyxigt inslag (och gott alternativ till brunchen). Här hittar du sex somriga drinkar >>

Nästa bild
Nyponscones till brunchen

Nyponscones till brunchen

Klassiska scones i all ära, men vi gillar att ta de goda bröden till en ny nivå.

Anja Forsnors Nyponscones med mandel och chiafrön är enkla att göra och fulla av c-vitamin och energi.

Nyponscones
4 st

3,5 dl mandelmjöl
0,5 dl nyponskalsmjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
1 msk kallpressad kokosolja
1 ½ dl havredryck
1 ägg
1 msk chiafrön
pumpafrön

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mandelmjöl, nyponskalsmjöl salt, bakpulver och fiberhusk. Tillsätt havredryck, smält kokosolja, ägg samt chiafrön och rör ihop alla ingredienser till en kladdig smet. Ställ smeten åt sidan några minuter så den sväller något. Klä en plåt med bakplåtspapper och klicka ut fyra lika stora delar. Forma lite lätt och strössla med pumpafrön. Grädda i ugnen i cirka 12-15 minuter, låt svalna innan servering.

Jag serverade sconsen tillsammans med en björnbärssylt som jag enkelt rörde ihop på tinade bjönbär som jag mosade tillsammans med lite chiafrön och en klick honung. Håller i kylen 1-2 dagar.

Nästa bild
Amerikanska pannkakor till brunchen

Amerikanska pannkakor till brunchen

Amerikanska pannkakor är en brunchklassiker, med choklad i smeten blir de extra goda!

Recept på glutenfria amerikanska pannkakor

Du behöver:

1.5 dl teffmjöl

1 nypa vaniljpulver

1 nypa örtsalt

1 tsk bakpulver

1 tsk fiberhusk

(eventuellt 1 msk kakao om du vill göra chokladpannkakor)

1 ägg

1.5 dl havremjölk

smör eller kokosolja till stekning

Gör såhär:

1. Blanda alla torra ingredienser i en skål

2. Vispa ner ägg och mjölk till en jämn smet och låt stå i fem minuter

3. Stek till små pannkakor i stekpanna

 

Toppa pannkakorna med jordnötssmör, kakaonibs och hallon!

Nästa bild
Äggröra i croissant till brunchen

Äggröra i croissant till brunchen

Mmm… croissant! Pricken över i är är en krämig äggröra som gifter sig fint med smöriga brödet.

Ingredienser
ca. 4 port 

8 st ekologiska ägg
knappt 1 dl grekisk yoghurt
Smör
Salt & peppar
Chiliflakes (valfritt)

Ta fram en kastrull, vrid upp plattan till hög värme & ha i en rejäl klick smör.
Knäck i äggen och rör om med en slickepott.
När äggen blivit krämiga i konsistensen, tillsätter du yoghurten och kryddor.
Blanda och servera direkt.

 

Recept: PT Fia

Nästa bild
Pocherade ägg till brunchen

Pocherade ägg till brunchen

Ett annat supergott sätt att äta ägg är att pochera dem, och det är inte så krångligt som många tror. Och det är ju så gott! Här är Anja Forsnors guide till hur du lyckas med pocherade ägg:

 

Så pocherar du ägg, steg för steg:

1. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull

2. Häll i 1 msk ättika eller vitvinsvinäger och salt i vattnet

3. Knäck ägget i ett litet glas eller kaffekopp

4. Stäng av kastrullen, gör en virvel i vattnet med en sked och häll långsamt ner ägget i kastrullen

5. Låt ägget ligga i vattnet cirka 3 minuter innan du tar upp det, gulan ska vara alldeles krämig och rinnig

Jag brukar pochera ett ägg i taget eller hälla i äggen med några sekunders mellanrum så att vitan hinner omsluta gulan. Ju färskare ägg desto bättre, då håller de ihop bäst. Ge inte upp – övning ger färdighet och det är så gott!

 

Fröknäcke med mosad avokado, spenat, ärtskott och pocherat ägg med flingsalt, chiliflakes och sesamfrön. Flingsalt är ett måste på pocherade ägg, gifter sig perfekt.

Nästa bild
Chiapudding till brunchen

Chiapudding till brunchen

Den numera klassiska frukosten chiapudding går att variera hur mycket som helst.

 

För en portion behöver du:

3 msk chiafrön
1,5-2 dl kokosmjölk (jag blandade ut den krämiga delen med ”kokosnötsvattnet”)
2 msk kokosflingor
2 msk kakao
1 msk jordnötssmör
en knivsudd vaniljpulver
lite agavesirap/honung/lönnsirap
litelite salt

Gör såhär:

Blanda ihop samtliga ingredienser så att alla chiafrön blir blöta. Ställ i kylen i ett par timmar men gärna över natten. Toppa med exempelvis bär och jordnötssmör (jag blandade ut jordnötssmöret med vatten så att det gick att ringla över jordgubbarna).

 

Recept: Flora

Nästa bild
Bakad banangröt till brunchen

Bakad banangröt till brunchen

Lyxa till frukosten med bakad banangröt! En annorlunda och garanterad succé på brunchbjudningen! Här hittar du receptet >>

Nästa bild
Raw lemon curd pie till brunchen

Raw lemon curd pie till brunchen

Den här fräscha citronpajen en det perfekta sättet att avsluta en god sommarbrunch. Den dessutom är raw vilket betyder glutenfri och inget vitt socker – du behöver inte ens ugn! Här hittar du receptet >>

Nästa bild
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!