instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
noje

Så klarar du ekonomin i januari – 7 spartips som räddar dig!

Av: Metro Mode

Ekar det tomt i plånboken efter jul och nyår? Då är du inte ensam! Januari brukar ses som den fattigaste månaden på året, men det finns några saker att göra för att klara dig galant ända fram till löning.

Foto: Unsplash

Varje år är det samma sak – många av oss har bränt extra mycket pengar under jul- och nyår samt ledigheten, vilket gör att ekonomin minst sagt blir lidande i januari. Det finns flera anledningar till att Blue Monday, som sägs vara årets mest deppiga dag, infaller någon gång i januari varje år: för oss här i Sverige är helt klart en av dem att lönen fortfarande känns långt borta för många av oss, samtidigt som kassan från decemberlönen börjar sina.

Men det finns några knep att ta till för att klara din ekonomi galant även i januari (och alla andra månader!) – vi listar dem nedan.

1. Stoppa inte huvudet i sanden

Det kanske låter självklart, men steg ett är faktiskt att skaffa dig koll på läget. Du kan inte göra några åtgärder, och veta vilka delar av din ekonomi du kan förbättra, förrän du vet hur den faktiskt ser ut. Många banker kategoriserar dina transaktioner i internetbanken, så du kan till exempel ta en titt där och se om det är någon kategori av utgifter som drar iväg extra mycket. Det kan kännas jobbigt innan du gör det – då har du desto mer anledning att göra det!

2. Planera dina inköp 

Det är klart att kostnaderna kan dra iväg om du går till matbutiken när du är hungrig, köper lite olika saker du är sugen på och sedan inser när du kommit hem att du knappt kan laga hela rätter med dem utan kommer att behöva komplettera med en massa annat. Se därför till att göra någon form av matsedel för veckan, eller i alla fall se till att du har basvaror som exempelvis ris, pasta, tomater och ägg hemma, så kan du oftast slänga ihop något med dem.

Nu är det ju dessutom extra många som handlar mat på nätet – ta chansen och gör en beställning i lugn och ro hemifrån på till exempel Mathem.se, få färdiga matkassar med allt du behöver från Hello Fresh och Linas Matkasse eller fyll på skafferiet med fynd från Matsmart!

3. Välj billigare alternativ (eller shoppa inte alls)

Nej, du behöver faktiskt sannolikt varken en ny stickad tröja, en fin kavaj till våren eller nya skor precis just nu om du knapp har råd att köpa mat. Däremot är det enkelt att uppfinna ett behov när du ser något som tilltalar dig. Sluta därför upp med att gå in på webbshopparna för att “bara kolla” om det kommit in något fint – om du inte vet vad du “missar” kommer du inte heller sakna det.

Skriv istället upp sådant du behöver, eller skulle vilja, köpa på en lista i mobilen. Fundera sedan på om du verkligen behöver det nu eller om du kan vänta till nästa gång du får pengar på kontot. När cashen rullar in kan du gå tillbaka och se om det verkligen är sådant du vill ha eller om det bara var just nu. Och om det är något som du faktiskt behöver nu – kika först om du kan hitta det begagnat, och därmed till ett lägre pris, på exempelvis Facebook Marketplace, Tradera, Blocket, Sellpy eller någon annan shoppingsajt online.

4. Sälj av sådant du inte behöver …

Enligt Swedbank har en undersökning av Sifo Kantar visat att svenskarna i snitt har 38 oanvända saker hemma till ett värde av 20 000 kronor. Kanske har du färre, eller ännu fler, saker hemma som du inte använder. Ta en dag under helgen och fota av allt och lägg upp det på en köp- och säljsajt. Beroende på vad du har, och hur du formulerar annonsen och visar upp produkterna på bilderna, kan det finnas stora stålar att tjäna.

5. … Även din hemelektronik

Har du också gamla telefoner och annan elektronik som ligger och skräpar hemma för att du inte vet vad du ska göra av dem? Då är det dags att bli av med dem! Dubbelkolla att det inte är material kvar på den som du vill behålla, som bilder och så vidare. När du fört över dessa återställer du den till fabriksinställningarna – vips har du ett föremål du kan få pengar eller i vissa fall presentkort för! Du kan göra en prisuppskattning hos, och sälja din telefon till, exempelvis Swappie och Pantaluren.

6. Kontakta de som vill ha betalt av dig

Vet du med dig att du inte kommer kunna betala vissa räkningar just nu under januari, eller kanske inte heller efter löning den här månaden? Kontakta företagen som skickar fakturan – många av dem går faktiskt oväntat ofta med på att skjuta fram förfallodatumet en månad. Då slipper du dessutom påminnelseavgifter, dröjsmålsränta och andra tråkiga kostnader.

7. Satsa på gratisaktiviteter

I dagsläget ägnar de flesta av oss åt färre aktiviteter som fika på stan, sportevenemang och festande – trist för oss men bra för din plånbok! Se den här månaden som en utmaning i att hitta på roliga aktiviteter till en så liten kostnad som möjligt.

Du kan till exempel packa en ryggsäck med spritköket (som ju var årets julklapp 2020) och bege dig till närmaste friluftsområde, skog eller annan naturskön miljö med en kompis, familjen eller själv för en lyxig fika med termoskaffe. Långa promenader är en annan hit i snötäckt miljö, oavsett väder!

Är du mer för att hänga inomhus? Börja med en Bullet Journal, lägg pussel eller varför inte göra något härligt test eller reflektion för att se vad du vill ha ut av 2024 och livet? Hemmaspa eller Netflix är två andra säkra kort – det behöver faktiskt inte alltid vara så extraordinärt!

8. Planera bättre till nästa år

Att man ska vara pank i januari är ju faktiskt ingen naturlag. Sannolikt finns det många saker du kan göra annorlunda till nästa år för att inte hamna i samma situation igen. Brukar det vara riktigt tight ekonomiskt efter nyår? Då kan du till exempel sätta undan en liten summa varje månad under det kommande året som du kan ta fram om ett år.

Lägger ni massor av pengar på julklappar som ingen ens uppskattar? Satsa på några få utvalda som du kan hålla utkik efter under hösten och därmed klicka hem till ett bättre pris, kanske på Black Friday 2024? Eller så är kanske 2024 året då ni helt slutar med julklappar till de vuxna i familjen om det mest leder till stress och pengahets?

Bara för att ni “alltid” gjort saker på ett visst sätt betyder det inte att du behöver agera så för all framtid. Se 2024 som året då du tar kontroll över din ekonomi!

Läs också: 13 enkla tips på hur du får lönen att räcka längre.

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår