Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Sommartårtan – godaste bakverket för varma dagar

Vad smakar bättre en varm sommardag än en klassisk sommartårta med ljuvlig kompott gjord på syrliga rabarber och söta jordgubbar.

Foto: Köket.se

Nedan hittar du receptet på denna ljuvliga sommartårta med krämig färskostkräm och rabarberkompott med jordgubbar.

Sommartårta med jordgubbar och rabarber

Sommartårta med jordgubbar och rabarber

Du behöver: 

Ca 10 bitar

Tårtbotten:

4 ägg, rumsvarma
2 dl strösocker
1 vetemjöl
1 potatismjöl
1 tsk bakpulver
0,5 citron, zest

Rabarberkompott med jordgubbar

400 g rabarber
0,5 dl vatten
0,5 citron, saften
1,5 dl strösocker
250 g jordgubbar

Färskostkräm

4 dl vispgrädde
300 g färskost
2 tsk vaniljsocker
0,75 dl florsocker

Garnering

250 g färska jordgubbar
maräng
färsk citronmeliss

Gör så här: 

Tårtbotten

Lägg bakplåtspapper i botten och runt kanterna i en springform (ca 22 cm). Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa rumsvarma ägg och strösocker ordentligt vitt och pösigt med en elvisp. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke. Sikta gärna genom en sil så det inte är några klumpar. Riv citronzest i äggvispet och rör sedan försiktigt ner de torra ingredienserna i omgångar. Rör om till en helt slät smet.

Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 20-25 minuter. Lägg folie över formen om kakan börjar få för mycket färg, och känn med en potatissticka om den är klar. Låt svalna helt och dela sedan i tre delar.

Rabarberkompott med jordgubbar

Tvätta, skala och skiva rabarbern. Skölj och dela ner jordgubbarna i kvartar. Lägg ner rabarber och jordgubbar i en kastrull tillsammans med vatten, citronsaft och socker. Låt koka upp och puttra i ca 10 minuter, eller tills det blir en fin kompott. Låt kallna helt i kylskåp.

Färskostkräm

Vispa grädden lösvispat. Tillsätt sedan färskosten och vispa till en fast och fin kräm. Tillsätt vaniljsocker och florsocker och vänd försiktigt ner i smeten tills den är helt slät.

Montering

Lägg kompott och ett lagar färskostkräm mellan varje tårtbotten. Avsluta med att fördela resten av färskostkrämen ovanpå tårtan och längst kanterna.

Garnera med jordgubbar, några krossade maränger och citronmeliss.

Foto: & Recept: Köket

Nästa bild
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!