Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Artikeln innehåller annonslänkar
Skönhet

6 tips för att undvika röda prickar och inåtväxande hårstrån när du rakar bikinilinjen

Huden täckt av röda, kliande prickar – och alla hår är inte ens borta. Bilden av den perfekta bikinilinjen lirar inte alltid med hur den ser ut i verkligheten. Men misströsta inte, här är sex tips på hur du förbereder huden för långa och härliga dagar i bikini och baddräkt.

Foto: Instagram @melodiemonrose

1. Byt ofta – och satsa på singelblad
Räck upp handen om sista gången du bytte rakhyvel var… oj, du kommer inte ihåg. Och det är du inte ensam om! Att ständigt köpa nya rakhyvlar kan bli en dyr historia, vilket gärna resulterar i att vi stretchar livslängden på dem vi har till veckor, ibland månader. Men även om du inte behöver byta hyveln efter varje gång så är det bra att göra det regelbundet. Fyra användningar är tumregeln för att slippa raka med en slö hyvel, vilket både ger sämre resultat och större risk att får utslag. Satsa på hyvlar med singelblad, det minskar risken för irritation. Var också noga med att skölja av och torka hyveln mellan användningarna.

2. Preppa rätt
På samma sätt som du peelar huden innan du smörjer på brun utan sol så är det viktigt att få bort döda hudceller innan du rakar dig också. Med andra ord, mindre stubb. Torrborsta huden innan du kliver in i duschen, och lägg sedan på ett ordentligt lager med rakkräm får att huden ska vara så mjuk som möjligt innan du börjar rakningen. Det gör även att hyveln glider lättare över grövre partier.

3. Rätt tid på dagen
Om du har strandplaner så vänta inte med att raka dig till samma morgon. För även om rakningen tar bort hår så följer gärna topplagret av huden med också, vilket är helt okej – men det gör din hud mer känslig för uttorkning och bakterier i några timmar efteråt. Då är det bättre att ligga i sängen än på en solig sandstrand.

4. Rätt tid – i duschen
I slutet av din dusch har det varma vattnet och ångan gjort ditt hår och din hud så mjuka de kan bli och då är det rätt tid att plocka fram rakhyveln. Det kan göra stor skillnad för din bikinilinje jämfört med om du rakar dig det första du går när vattnet börjar rinna. Så börja med att tvätta och håret och vänta åtminstone fem minuter innan du rakar dig, för att få en så nära och skonsam rakning som möjligt.

5. Smörj med olja efteråt
Smörj in bikinilinjen med teträ-, druvkärn- eller jojobaolja direkt efter rakningen för att förebygga inåtväxande hårstrån och röda utslag. De här oljorna är optimala för det känsliga området runt bikinilinjen eftersom de mjukar upp och snabbt absorberas av huden och håret, utan att lämna fläckar på kläderna. Kokosolja är en annan mild användbar olja som funkar bra till att mjuka upp men den förebygger dock inte inåtväxande strån. Var också noga med att raka i hårets riktning, det hjälper till att minimera irritation.

6. Vaxa inte för ofta
Om du hellre vaxar bikinilinjen, undvik att göra det för ofta. Beroende på hur snabbt dina hårstrån växer så bör du vänta runt 3–4 veckor mellan behandlingarna, eller tills stråna är runt en halv centimeter långa. Någon gång under året är det även bra att ta ett längre uppehåll (runt två månader) så att huden får vila ordentligt.

Rakhyvel - Venus KÖP

Rakhyvel - Venus

Pris: 229 kronor.

KÖP

Nästa bild
Rakbladsrefiller (3-pack) - Venus KÖP

Rakbladsrefiller (3-pack) - Venus

Pris: 229 kronor.

KÖP

Nästa bild
After Shave Balm - Weleda KÖP

After Shave Balm - Weleda

Pris: 199 kronor.

KÖP

Nästa bild
Trimmer för bikinilinjen - Venus KÖP

Trimmer för bikinilinjen - Venus

Pris: 279 kronor.

KÖP

Nästa bild
Soothing Gel med aloe vera - Holika Holika KÖP

Soothing Gel med aloe vera - Holika Holika

Pris: 115 kronor.

KÖP

Nästa bild
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!