Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Skönhet

Doftexperterna om vårens parfymtrender och hur du väljer rätt dofter för dig

Letar du också efter en ny doft men blir förvirrad bara av tanken på att försöka hitta en ny favorit bland alla flaskor på parfymavdelningen? Vi bad Lisa Kjellqvist och Tara Derakshan, som driver prenumerationstjänsten Sniph, att guida oss i doftdjungeln och bland vårens hetaste dofttrender. Deras motto: Experimentera mer med dofter istället för att fokusera på en enda signaturdoft.

Foto: Zixuan Fu & Charisse Kenion / Unsplash

Hur hittar jag vilka dofter jag passar i och gillar?
1. Först och främst ska du välja en butik där du får sniffa i lugn och ro. En säljare kan vara behjälplig men det kan vara stressande när någon tittar på dig och frågar vad du tycker. Sällan går det ju att säga på rak arm vad en parfym doftar och vad du tycker om den. Ta din tid, ha tålamod och låt en doft få lov att utvecklas på dig.

2. Kan du få ett doftprov utan att handla (vilket ju sällan går numera) är det toppen! För det är helt grymt att testa den där doften du funderar på att köpa vid alla möjliga tillfällen och med olika stilar (om du nu har det) för att kunna veta om hur du på riktigt känner för den. En doft du inte gillar med en gång kan definitivt bli en riktig favorit om du bara ”råkar” ha på dig den på ditt livs bästa fest.

3. Hetaste tipset, alla kategorier, är att testa massa olika dofter (både sådana du redan vet att du gillar OCH de du aldrig trodde du skulle gilla) och skapa minnen med dem. Med Sniph kan du enkelt testa dig fram till nya doftfavoriter genom att prenumerera på en ny doft på 4 eller 8 ml varje månad.

Ska man dofta på en sticka eller spruta på huden?
– Du kan absolut spraya och dofta på en sticka som ett första test. Men låt stickan ligga och utvecklas i din ficka eller i din väska, så du får en idé om hur den utvecklas. Innan du köper en parfym ska du såklart ha provat att ha den på dig (på huden, håret, kläder) så att du vet hur du känner dig i den.

Hur många dofter kan man testa vid samma tillfälle utan att tappa ”doftförmågan”?
– Hur många dofter din näsa ”klarar” vid ett och samma tillfälle beror lite på hur analyserande du är när du doftar. Om du bara slö-sniffar utan att ha en struktur eller mål klarat du max fem olika. Men om du kör mer fokuserat och märker upp vad som är vad klarar du garanterat tio olika vid ett och samma tillfälle. Du kan också ”neutralisera” din näsa genom att dofta på din egen hud (till exempel i armvecket) eller gå utomhus en stund. Vissa menar att kaffebönor neutraliserar, men det är endast ett påhitt – som dock verkar ha viss placeboeffekt för dem som tror på det.

Finns det några vanliga misstag många gör när de väljer sina dofter?
– Vanligaste misstagen är att man litar mer på bloggarnas doftval, varuhusens topplistor och sina vänners favoritparfymer än på sitt eget omdöme. Man dömer också ofta en parfym för fort, både i form av hiss och diss. Alla har nog gjort det där spontanköpet av en parfym man tycker är fin i butiken, som sedan visade sig inte vara så nice. Enligt samma princip ratar man också parfymer för fort, utan att ha gett dem en ärlig chans. En doft ska få lov att utvecklas och leva med dig innan du riktigt kan säga om den är för dig – eller inte.

Foto: Daniel Lee / Unsplash

Vad är hetast inom doftvärlden den här våren?
1. Helt klart att fimpa konceptet med bara en signaturdoft och istället matcha doft med humör, tillfälle och stil. 2018 är året du börjar bygga din doftgarderob, om du inte har gjort det tidigare. Att dofta samma på kontoret som på klubben är verkligen att gå miste om spännande sidor av dig själv, som du tar chansen att upptäcka genom att använda fler dofter.

2. Vissa blommor är också tydligt trendiga i år. Hitta en ny ros-favorit och testa en kraftfull doft av tuberos för att hänga med in i 2018. Unisexutbudet är också riktigt härligt i år och inte bara tjejer föredrar mustiga, klassiskt maskulina dofter. Även killar drar mer åt pudrigt och sött, vilket är en spännande transformation.

Bör man bry sig om trender eller är det alldeles för individuellt vad man passar i?
– Trender är såklart alltid kul och det är en bra inspiration för att hitta och testa nytt. Men dofttrenderna utvecklar sig ganska långsamt, vilket gör det ännu viktigare att lita på sitt eget omdöme och utforska vilka dofter som gör att man känner sig peppad, avkopplad, självsäker och oemotståndlig. Vårt råd är att använda trendspaningar, topplistor och tips som verktyg för att underlätta utforskandet av den uppsjö av dofter som finns, och inte ta dem för absolut sanning. De dofter som får dig att bli ditt bästa jag, kan bara du själv avgöra genom att testa runt och skapa minnen med så många som möjligt.

Vad har ni själva för favoritdofter?
Lisa: Jag har så många olika och kan inte välja en. Gillar allt från “Beyond Love” av By Kilian och “Aventus” av Creed till “Ombre Indigo” från Olfactive Studio och “Milky Musk” av Parle-moi de Parfum. En tidig favorit som jag fortfarande får pirr i magen av är “Light Blue” av D&G.

Tara:  Jag älskar parfym och tycker att det är riktigt kul att testa nya parfymer och jag använder mig ganska ofta av layering-principen, det vill säga en parfym på morgonen och en (eller ibland två) under dagen och kvällen, beroende på vad jag ska hitta på! Just nu är två av mina favoriter Le Labo’s “Santal 33” och Historie de Parfum’s ”This is not a blue bottle”. Två totala doftkontraster! Den första använder jag när jag vill göra ett starkt intryck och behöver en självförtroendeboost. Den andra när jag behöver något sött och upplyftande. En livräddare nu i januari med andra ord!

Läs mer: Lisa Kjellqvist och Tara Derakshan startade sitt drömföretag: “Livet är för långt för att inte följa sina drömmar”

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!