Vanligt misstag gör tänderna gulare – enligt tandläkaren
Gula tänder är något som de flesta av oss helst vill undvika – men visste du att det finns ett vanligt misstag som många av oss begår när vi borstar tänderna, som resulterar i just detta?
Att kaffe och te kan ge missfärgningar på tänderna är nog allmänt känt. Däremot är det kanske inte lika många som känner till att du kan borsta tänderna på ett sätt som gör att de tenderar att blir gulare snabbare.
Vanliga misstaget: borsta utan vatten
Tandläkaren Ferakh Hamid berättar för Daily Mail att ett vanligt misstag som många gör är att inte blöta ner tandborsten innan borstningen. Att applicera tandkräm direkt på tänderna utan tillräckligt med vatten som “smörjmedel” är enligt honom en vanlig orsak till missfärgade tänder:
“Att borsta tänderna utan vatten eller direkt efter att ha ätit sur mat kan faktiskt göra dem mindre vita med tiden”, säger Hamid och fortsätter:
“Torrborstning kan till en början verka som ett bra sätt att få bort ytliga fläckar, men utan vatten sprids tandkrämen inte ut ordentligt.”
Sur mat tär på emaljen
Anledningen till att man inte bör borsta tänderna kort efter att ha ätit sur mat beror på att det kan tära på emaljen. Att borsta tänderna direkt efter att ha ätit sur mat “blottar det gula underliggande lagret och får tänderna att se ännu gulare ut”, enligt Hamid.
Vad räknas då till sur mat? Enligt Må bra kan mat delas in i tre grupper baserat på pH-värde: basisk, neutral och sur (detta kallas för pH-metoden).
Till sur mat hör exempelvis följande:
- Kött, fågel och fisk
- Mejeriprodukter och ägg
- Bröd och kex
- Soja och sojaprodukter
- Rostade eller saltade nötter som cashew-, pistage- och jordnötter
- Raffinerade oljor som majsolja, solrosolja, matolja och margarin
- Veteprodukter som mjöl, pasta och nudlar
- Ketchup, majonnäs och senap
- Sirap, socker och sötningsmedel
- Läsk, kaffe och kolsyrat vatten
- Chips, popcorn, godis och glass
- Svamp, quorn och jäst