Mode

10 modefilmer och modedokumentärer för regniga sommardagar

Sommarens regniga dagar är perfekta för film. För dig som älskar mode finns det massor av bra modefilmer och modedokumentärer att kolla in. Här är några gamla och några ganska nya, alla väldigt värda att se!

Foto: @thestylestalkercom / @kathrinevangelinou

Är du på jakt efter spännande dokumentärer som lär dig mer om modets historia genom tiderna? Vi har samlat 10 magiska alternativ perfekta att se när solen gömmer sig bakom molnen i sommar.

1. Yves Saint Laurent: Den stora kärleken (2010)
En dokumentär om modeskaparen Yves Saint-Laurents liv och arbete berättat genom hans livs kärleks, Pierre Berges, ögon.

2. What Happened, Miss Simone? (2015)
En dokumentär om en av våra stora stilikoner – Nina Simone. Med hjälp av okända inspelningar, sällsynta arkivbilder och hennes mest välkända låtar berättas historien om den legendariska sångerskan och aktivisten.

3. Factory Girl (2006)
En långfilm om en av 1960-talets största modeikoner tillika Andy Warhols musa, Edie Sedgwick, som spelas av Sienna Miller.

4. Paris is Burning (1990)
En dokumentär filmad i 1980-talets New York som skildrar en subkultur där främst homosexuella, transsexuella, afro-amerikanska och latinamerikanska anordnade olika “balls” eller tävlingar med kläder i fokus.

5. Breakfast at Tiffanys (1961)
En långfilm med Audrey Hepburn i huvudrollen som är en klassiker som tål att ses om och om.
What Happened Miss Simone?

6. The September Issue (2009)
En dokumentär om hur årets viktigaste nummer av Vogue blir till, där man får följa chefredaktören Anna Wintour och alla de andra på redaktionen i deras hetsiga vardag.

7. Coco Before Chanel (2009)
En fransk långfilm om designern Coco Chanels liv innan hon blev en berömd designer. Audrey Tautou spelar huvudrollen.

8. Yves Saint Laurent 5 Avenue Marceau 75116 Paris (2014)
En långfilm som skildrar hur det gick till när Yves Saint Laurent startade sin framgångsrika karriär och träffade sin livskamrat Pierre.

9. T by Alexander Wang, Undisclosed Event (2013)
En film om hur designern Alexander Wang tillsammans med sitt team använder ett nytt och smart sätt att marknadsföra sig.

10. Valentino: The Last Emperor (2008)
En dokumentär om en av Italiens mest kända män, modeskaparen Valentino Garavani, som handlar om hans liv, modets utveckling idag och hur han avsluta sin karriär.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!