Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mode

11 tips på hur du gör din garderob mer miljövänlig

11 tips på hur du gör din garderob mer miljövänlig
11 Se Bildspelet
https://metromode.se/files/2015/11/jennifer-lopez-jeans.jpg

1. Jeans

Begränsa din jeansgarderob. Just tillverkningen av denim har en stor påverkan på koldioxidutsläpp. Många äger nog fler jeans än vad de behöver. Man använder ett fåtal och låter resten ligga invikta och bortglömda i garderoben för att de inte sitter riktigt klockrent. Köp hellre några få jeans som sitter som en smäck och variera mellan dem. På så vis gör det inget om jeansen är lite dyrare, med tanke på hur ofta du använder dem. Sikta in dig på ett par mörka, ett par ljusa, ett par svarta och kanske några flares eller boyfriend-jeans. Det räcker garanterat!

Foto: REX

https://metromode.se/files/2015/11/tvätta-kallt.jpg

2. Tvätta kallt

Många gör misstaget att tvätta sina kläder på tok för varmt. Det är ett sjukt omodernt misstag som av någon anledning håller i sig än idag. Med dagens moderna tvättmaskiner och tvättmedel krävs inte mer än 30° i tvättmaskinen, det blir rent ändå! Att tvätta varmare än så sliter på kläderna, miljön och är ger dig en onödigt dyr elräkning. Branschkunniga har sagt att 70 % av effekten som modet har på miljön startar när vi väl tagit hem plaggen och börjat tvätta dem.

Foto: REX

https://metromode.se/files/2015/11/torka-tvätt-tvättlina.jpg

3. Häng

Häng din tvätt! (Eller torka den platt, tunga tröjor och andra plagg ska med fördel torkas platt för att inte mista sin passform på en galge eller tvättlina). Men torktumla inte dina kläder. Precis som tipset innan så är torktumlaren dålig för både dina plagg och din elräkning. Torka gärna utomhus när vädret tillåter, då torkar tvätten snabbare.

Foto: REX

https://metromode.se/files/2015/11/tumla-inte.jpg

4. Om du måste: tumla kallt

Om du nu måste använda en torktumlare, i undantagsfall, se då till att ha tumlaren inställd på en så kall temperatur som möjligt och torka inte plaggen helt snustorra.

Foto: REX

https://metromode.se/files/2015/11/tvätta-en-full-maskin.jpg

5. Fyll tvättmaskinen

Tvätta aldrig en halvfull maskin. Det här är ännu en superenkel sak du kan tänka på, fyll maskinen innan du tvättar så har du enkelt gjort en miljövänlig handling.

Foto: REX

https://metromode.se/files/2015/11/byt-kläder-swopping-återanvänd.jpg

6. Släng inte plagg du tröttnat på

De plagg som du tröttnat på kan falla någon annan i smaken. Varför inte anordna en klädbytar-kväll med dina vänner? Drick lite vin och se till  att byta ut dina gamla trista plagg mot något som din väninna tröttnat på. Om det inte lockar finns ju diverse sajter online att sälja gamla plagg på eller varför inte skänka dem till någon av alla second hand-affärer som tacksamt tar emot plaggen du inte längre vill ha.

Foto: REX

https://metromode.se/files/2015/11/vintage-klänning.jpg

7. Vintage

Shoppa vintage! Det finns massa fina butiker som säljer gamla unika plagg som kan få ett nytt liv i din garderob.

Foto: REX

https://metromode.se/files/2015/11/tiger-butik-svenskt-.jpg

8. Nära

Shoppa lokalt. Det finns många svenska designers och märken som tagit miljöfrågan på allvar och börjat producera mer miljövänligt och ekologiskt. Filippa K, Rodebjer, Whyred och Nudie är några av de svenska märkena som har en miljöaspekt när de skapar kläder. Men även indiska och H&M (som ju tidigare varit i blåsväder) skapar ekologiska kollektioner till överkomliga priser då och då.

Foto: REX

https://metromode.se/files/2015/11/shopping-ohållbart-billigt.jpg

9. Skippa "snabb-mode"

Det kan absolut vara lockande att köpa en t-shirt för 79:- men det blir liksom bara dyrare i längden. Plaggen i den prisklassen håller ungefär i en tvätt och därefter föds ett behov hos dig att köpa ännu en billig t-shirt, vilket blir dyrt i längden. Och försök att lära dig din stil istället för att shoppa trendplagg. På så vis kommer den här typen av plagg inte intressera dig, istället kan på sikt fylla din garderob med snygga, välsittande plagg av hög kvalitet. Din garderob kommer kännas lyxig och hålla längre.

Foto: REX

https://metromode.se/files/2015/11/acne-sko-skinn.jpg

10. Investera i skor

Det är enkelt. Köp skor som du verkligen älskar, ja de kan kosta lite extra, det gör bara att du vill ha dem längre. Ta sedan hand om dem väl. Smörj, putsa och impregnera. Klacka om dem efter en säsong för att undvika att slita ner klackarna för mycket så är de redo för nästa säsong när du packar in dem för säsongen.

Foto: Acne

https://metromode.se/files/2015/11/j-lindeberg-elisa-silk-stretch-blouse-3705903-1000x1000.jpg

11. Fokus på material

Titta på tvättlappen när du shoppar. Materialet kan vara avgörande för ett plaggs livslängd och vara mer eller mindre belastande för miljön. Naturliga material som silke, ekologisk bomull, lyocell, bambu och hampa är bara några exempel på bra material för miljön och för din garderob. Visste du att vissa konstgjorda material eller hårt färgade tyger till och med kan innehålla giftiga kemikalier.

Foto: J. Lindeberg

Det finns ett helt gäng enkla knep för att göra din garderob lite mer hållbar, både rent kvalitetsmässigt och ur miljösynpunkt. Det känns modernt att vara medveten i vardagen och tänka till ett varv extra kring din stil, kolla in våra tips på hur du får en grönare garderob.
 
 
Modevärlden är full av lyx och inspirerande människor, men det finns också en baksida. Vid det här laget är det nog ingen som undgått skandalerna kring oetiska arbetsrätt, barnarbete, svältlöner och outhärdliga arbetsmiljöer som titt som tätt dyker upp inom klädindustrin. Inte nog med dessa människorättsliga skandaler så är också modebranschen en stor källa till föroreningar i världen.
 
Den kinesiska textilindustrin skapar ca 300 ton sot varje år och en enda fabrik i Kina kan använda 200 ton vatten för varje ton av tyg som färgas. Helt enkelt enorma belastningar som påverkar miljön bara för att människor fortfarande köper billiga, ohållbara kläder. För att tänka modernt och få en garderob som håller hög kvalitet kan du följa våra tips i bildspelet, du kommer bli förvånad över hur lite som krävs för att göra skillnad.
 
 
Läs också:
Mitt Modeliv med Amanda Schulman: ”Jag var en kicker i högstadiet”
Vassa pumps för säsongens alla fester
Asos lanserar en brudkollektion våren 2016
 
 
Av: Lovisa Carlberg

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!