Mode

6 enkla steg: Så blir du en mästare på att sy dina egna kläder

Känner du suget efter att damma av den gamla symaskinen i sommar? Skräms du av tanken på att du inte har sytt sedan syslöjden i mellanstadiet? Ingen fara – att sy den där unika kjolen eller tröjan behöver inte alls vara så svårt som du tror. Här är sex steg till dig som behöver hjälp ur startgropen.

1. Börja enkelt

Bland det enklaste plagget man kan sy är en kjol med mycket vidd. Den behöver bara passa på ett ställe – mot midjan. Det behöver inte ta alltför lång tid heller och du får snabbt ett resultat. Kanske ska du börja med att kopiera ett plagg du redan har? Studera det och se vilka detaljer som behövs. Ska det vara dragkedja i? Eller resår i midjan?

 

2. Köp billiga tyger

Då är det inte hela världen om det går åt skogen. Lär dig att älska korgarna med stuvbitar i tygaffären, det vill säga vad butiken har fått över på sina stora rullar. Här kan du hitta stora bitar till riktigt bra priser.

 

3. Var smart i ditt materialval

Akta dig för alltför tunna, halkiga eller väldigt stretchiga material, de kan vara svåra att hantera med en vanlig symaskin och ovana fingrar. Stumma polyester- och bomullsblandningar är lättast att sy i.

 

4. Fråga i butiken

Personalen är oftast enormt kunniga och bra att fundera över nya lösningar. De kommer med största sannolikhet inte att döma ut dig som den största nybörjaren på jorden. Fråga dem om saker som hur mycket tyg som går åt och vilken färg på tråden du ska använda.

 

5. Gör plats för misstag

Ha ordentliga sömsmånar som du kapar i efterhand, det är lättare att sy in än ut. Nåla eller tråckla och prova innan du syr på riktigt. Innan du är helt säker – låt bli att fästa tråden så blir det lättare att sprätta. Fästa kan du faktiskt göra i efterhand.

 

6. Gör det enkelt – men ordentligt

Du behöver inte använda avancerade tekniker, man kommer så långt på den sicksack- och raksöm som du lärde dig på syslöjden. Men, ta dig tiden att sicksacka alla tygbitar och göra en enkel fåll. Strunta inte i att fästa sömmarna i efterhand. Om du orkar kan du stryka tyget innan du börjar sy, då blir det mycket lättare att jobba med. Du kan också stryka dina fållar och sömmar innan du syr dem, så håller de ihop mycket bättre medan du syr. Akta bara plasten på knappnålarna för strykjärnet.

Text: Elinor Karlin
Foto: Unsplash 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!