Mode

6 saker du ska göra för att få dina jeans att hålla längre

Det kan vara svårt att hitta de perfekta jeansen men när vi väl hittat dem så vill vi gärna behålla dem för alltid. Det är dock oundvikligt att jeans gör sönder förr eller senare men det finns saker du kan göra för att få dem att hålla lite längre.

Foto: Instagram @pepamack

1. Tvätta dina jeans efter 4 månader
De flesta rekommenderar att man tvättar sina jeans för första gången efter att man använt dem i fyra månader. Det kan kännas som en lång tid men det finns enkla knep för att få dem fräscha utan att behöva tvätta dem (se tips 4!).

2. Handtvätta dina jeans
Tvätta inte dina jeans i tvättmaskinen! Tvättmaskinen sliter på tyget och dina jeans kommer gå sönder mycket fortare. Handtvätta dem istället! När du väl tvättar dina jeans så använd kallt vatten istället för varmt och vänd dem ut och in. På så sätt kommer de att behålla färgen. Undvik dock att använda sköljmedel. Sköljmedlet gör nämligen att jeansen tappar formen.

3. Häng upp dina jeans för att torka
Du ska aldrig använda torktumlaren för att torka dina jeans. Det sägs att jeans kan krympa upp till 10 centimeter om du kör dem i torktumlaren. Häng istället upp dina jeans, det tar tid men de kommer att hålla mycket längre.

4. Använd frysen eller duschen för att fräscha till dina jeans
Ett smidigt sätt för att få dina jeans att sluta lukta illa utan att behöva tvätta dem är att lägga dem i frysen. Det låter konstigt men är väldigt effektivt. Ett annat sätt för att fräscha till dina jeans är att hänga in dem i badrummet medan du duschar. Ångan från duschen kommer både ta bort lukten och släta ut dina jeans. Effektivt och enkelt!

5. Låt dem ligga i en hög
Istället för att vika dina jeans och slita på dem ska du istället antingen hänga upp dem eller bara låta dem ligga i en hög. På så sätt behåller de sin naturliga slitning och du får inga konstiga ”vik-mönster”.

6. Använd bara vatten på fläckar
Om du råkar spilla på dina jeans så få ingen panik! De går att få bort. Men undvik att använda tvål på fläcken. Tvålen kan nämligen göra färgen på dina jeans bleknar och då kommer få en fläck ändå. Blöt istället upp fläcken och gnugga med en handduk så ska du se att det går bort.

Följ MetroMode.se på Facebook – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!