METRO MODE + Svensk Galopp

7 tips för att lyckas med hatten på säsongens roligaste event

Sommaren är på ingång och med den en rad festliga tillställningar. På galoppbanor runtom i världen dominerar för det mesta sporten, farten och spänningen, men några dagar om året tar flärd, champagne – och hattar – över huvudrollen.

Ett av de mest mytomspunna evenemangen i England är just galopptävlingen Royal Ascot. Den är välbesökt av både kungligheter och andra kända ansikten, men minst lika omtalad för de strikta klädregler som råder. Bland annat måste kvinnor bära antingen hatt eller en typ av huvudbonad, coiffe, som är minst tio centimeter i diameter för att de ens ska släppas in på vissa delar av området.

Just hattar har länge spelat en viktig roll i galoppsammanhang. Redan på 1870-talets Derby-tävlingar i England tog besökarna chansen att visa att de hade koll på de senaste trenderna. Då stod utsmyckade viktorianska hattar högst upp på modet och efter det skiftade trenden mot mer konservativa alternativ. Sedan 60-talet och än idag är hattar återigen ett roligt och inspirerande inslag på tävlingar runtom i världen, där många av gästerna gärna tar ut svängarna med humoristiska eller stilrena varianter.

På stortävlingarna som Svensk Galopp anordnar – Nationaldagsgaloppen på Gärdet 6 juni, Super Sunday på Bro Park 16 juni och Svenskt Derby på Jägersro 14 juli – är dresscoden inte alls så strikt som på Royal Ascot. Däremot är det ett välkommet inslag om du toppar din look med en uppseendeväckande kreation, då det under dessa dagar anordnas hattävlingar för såväl vuxna som barn – och på nationaldagen till och med hundar.

Vi har tipsen för dig som vill öka chanserna att lyckas med din hattlook på galoppbanan (och alla andra dagar). Spana in dem i bildspelet nedan!

Välj ett färgtema

Välj ett färgtema

En monokrom look går alltid hem och är du ovan vid att bära hatt är det ett säkert kort om hatten går i samma ton som resten av din klädsel. Har du flera färger i din outfit gör du helt rätt i att plocka upp en eller flera av dem i hatten och i resten av accessoarerna.

Foto: Edward Whitaker/Racing Post (Svensk Galopp)

Nästa bild
Våga bära hatt till olika outfits

Våga bära hatt till olika outfits

Glöm bilden av att det bara är vissa personer med särskilda stilar som passar i hatt. Oavsett om du klär upp dig till tänderna eller tillbringar en skön dag på stan ger en hatt din look det där lilla extra.

Nästa bild
Inspireras av andra

Inspireras av andra

Om du aldrig har varit på en galoppbana kan det vara svårt att veta vilken typ av hatt som passar bäst. Med en enkel googling eller Pinterest-sökning, till exempel på Royal Ascot eller Nationaldagsgaloppen, får du snabbt mängder av idéer.

Foto: Edward Whitaker/Racing Post (Svensk Galopp)

Nästa bild
Bli bekväm i hatten

Bli bekväm i hatten

Om du inte har burit din hatt innan: börja med att ha på dig den hemma eller med kompisarna. Det kan ofta vara lite svårt att känna sig självsäker i något som man inte alls är van vid, och som bekant är man ju som snyggast när man känner sig bekväm i en situation eller outfit.

Nästa bild
Våga ta ut svängarna

Våga ta ut svängarna

Hur ofta får man egentligen anledning att klä upp sig rejält och dessutom toppa looken med en vacker huvudbonad? Ta chansen att uttrycka dig själv och göra ett statement! Hatten blir pricken över i:et, så pryd din hjässa med det just du tycker om.

Foto: Edward Whitaker/Racing Post (Svensk Galopp)

Nästa bild
Se till att hatten sitter kvar

Se till att hatten sitter kvar

Om det finns risk att det blåser på galoppbanan är det skönt att veta att hatten sitter kvar, exempelvis genom bra passform eller att det finns någon form av band att knyta fast den med. Kanske kräver den att du har en uppsatt frisyr att fästa den i? Fundera över vad som passar din hatt och testa gärna hela din look innan den stora dagen så att du vet att allt sitter där det ska.

Nästa bild
Ha roligt!

Ha roligt!

Till skillnad från Royal Ascot finns det inga formella krav på att bära hatt eller klä upp sig särskilt mycket på galoppbanorna i Sverige. Men visst är det kul att passa på att göra sig lite extra fin på de stora dagarna Nationaldagsgaloppen, Super Sunday och Svenskt Derby för att sedan njuta av vackra hästar, härligt sällskap och kanske till och med ett glas bubbel!

Foto: Svensk Galopp

Nästa bild

Inom kort har du chans att vinna ett härligt VIP-paket under tävlingsdagen Super Sunday på Bro Park utanför Stockholm den 16:e juni, som bland annat inkluderar entré, välkomstdrink och en fantastisk försommarlunch framtagen av systrarna Carina och Ulrika Brydling. Förutom de förstklassiga loppen och galopperande  fullblod står både hattparader och aktiviteter för de små, som kaninhoppning och trollkarl, på agendan – med andra ord kommer det att finnas något för alla.

Håll utkik på Metro Modes instagram under de närmsta veckorna för att få reda på hur du tävlar!

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!