Mode

Backstage med Fashion Weeks modeller: “Känner mig tuff när jag går till musiken”

modeller backstage fashionweek
Vad händer egentligen bakom scenen på de stora modevisningarna – och hur ser livet ut för en hårt arbetande modell? Vi fick en pratstund med tre av branschens hetaste namn som just nu går visningar under Fashion Week. Håll utkik efter de här stjärnorna framöver.
 
fashion week modellerElsa Wörmann, 17

Vad är det bästa och sämsta med modellyrket?
– Det bästa är att jag får träffa så mycket inspirerande människor – och jag älskar att resa! Men det är också väldigt psykiskt påfrestande, hård konkurrens och osäkerhet kring hur framtiden kan komma att se ut.
 
Hur ser ditt liv ut i Tokyo där du jobbar just nu?
– Om jag inte har ett bokat jobb som tar upp minst hela dagen, så är det castings varje vardag och ibland även på helgerna. Väldigt få pratar engelska under våra castings, så vi har lustigt nog med oss en chaufför och vän (!) som också är den som presenterar oss modeller för arbetsgivarna. Det blir mindre personligt i jämförelse med de jobb jag har gjort i Sverige och jag känner mig tyvärr ännu mer objektifierad än jag, som kvinna, ofta redan är.
 
Din storebror Anton är också modell, har han gett dig några goda råd om yrket?
– Anton hjälper mig med mycket, bland annat som arbetscoach. Nu när jag är ny och lite vilsen i Tokyo har det varit fantastiskt att ha någon att vända sig till som förstår och har tips. Men det är dock många skillnader mellan att vara tjej och kille i modellbranschen så det är hel del han inte har erfarenhet av. Alla har ju sin egen resa.
 
fashion week modellerAmie Jeng, 18

Hur blev du upptäckt?
– Jag blev tillfrågad att gå med i Mikas för ungefär tre år sedan, men tackade nej eftersom jag var väldigt blyg och osäker på mig själv. Mina syskon tjatade på mig att tacka ja – men så blev det inte. Tre år senare, i augusti förra året, blev jag upptäckt igen i Mall of Scandinavia. Då tänkte jag ”varför inte bara testa och se om det är kul?” Mitt första jobb var en plåtning för Bon och ja, jag hade jättekul!
 
Vilket är det ditt roligaste jobb hittills?
– Det är helt klart visningen jag gick för Ida Sjöstedt under modeveckan i februari. Det var min första visning och jag älskade klänningen. Det var riktigt roligt att få gå in sist och avsluta hela visningen.
 
Så hur är det att gå en modevisning?
– Jag får en sådan energikick av att vara på catwalken och jag känner mig jättetuff när jag går till musiken. Men det är också väldigt stressigt när man ska visa nästa plagg, det gäller att vara snabb på att byta om.
 
fashion week modellerEmil Lennstrand, 20

Hur blev du upptäckt?
– Jag stod och väntade på min kompis Elvira vid T-centralen, runt fyra år sedan, när två personer från modellagenturen Mikas kom fram och frågade om jag ville bli modell.
 
Vilket är det mest annorlunda jobbet du har gjort?
– Jag gjorde ganska många jobb i Tokyo där det inte gick att kommunicera med någon, över huvud taget. Då blir det rätt konstig stämning. Annars har jag kört breakdance, blekt håret och haft väldigt märkliga kläder…!
 
Vad gör du backstage mellan visningarna?
– Jag brukar mest sitta och dricka kaffe hela dagen när alla andra har massor att göra… Ofta känner jag andra på plats och då kan det vara rätt trevligt!
 
Det bästa och sämsta med modellyrket?
– Jobbet är väldigt oförutsägbart, både på gott och ont. Det kan vara svårt att planera saker i förväg eftersom det när som helst kan dyka upp jobb. Samtidigt så har jag fått göra väldigt mycket roliga saker och träffat många intressanta människor.
 
Foto: Emily Laye, Hans Nilsson och Rickard Sund
 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!