Mode

De 6 bästa tipsen för att fynda på second hand – så gör du för att hitta guldkornen

Att handla begagnade kläder är minst sagt en vattendelare. En del av oss älskar det, medan andra aldrig i sitt liv skulle få för sig att frivilligt bära andras gamla kläder. Men om du tillhör den sistnämnda gruppen är det dags att tänka om – här finns det fynd att göra! Nedan delar vi med oss av våra bästa knep för att hitta godbitarna.

Foto: Unsplash

Om du inte brukar handla second hand sedan tidigare kan det kännas svårt att komma igång – var börjar man ens? Därför har vi satt ihop våra bästa tips som vi använder av oss för att hitta fynden i utbudet som ofta är både stort och ganska oöverskådligt. Du hittar dem här nedanför!

Fundera över vad du behöver komplettera med i just din garderob
Har du massor av överdelar men inga byxor eller kjolar att bära dem med? Eller har du alla nederdelar du vill bära men skulle behöva några snygga kavajer eller tröjor? Håll extra utkik efter detta! Om du inte vet vad du behöver utan bara går på vad som är snyggt och “bra fynd” är risken stor att du kommer hem med ännu en höstjacka till din numera enorma samling (ja, jag talar av egen erfarenhet …).

Var samtidigt öppen för oväntade fynd
En stor del av charmen med att handla second hand är att du inte har någon aning om vad du kommer att komma hem med. Ungefär som när man shoppar i en vanlig butik, med skillnaden att du antagligen kommer att ha betalat ungefär en tiondel av priset. Eftersom allt har skänkts av olika personer och ibland företag har du stor chans att hitta både unika och högkvalitativa plagg till en bråkdel av priset hos återförsäljare.

Välj bra material
Ett misstag som många gör är att handla bomullsplagg och jerseyliknande plagg från kedjorna när de handlar second hand. Det finns givetvis undantag, men ofta kan dessa plagg snabbt se urtvättade och/eller slitna ut. Satsa alltså gärna på lite mer rejäla material som står emot tidens tand.

Ha tålamod och leta igenom allt
Om du inte vanligtvis har råd att köpa märkeskläder är det här din chans. Det finns många second hand-butiker som specialiserar sig på lite finare plagg från bra märken, men då är varorna också prissatta därefter. I en “vanlig” second hand-butik är urvalet ofta större och då vill de ofta också ha större omsättning på varorna. Oavsett om du är ute efter lite lyxigare märken eller bättre begagnade plagg från kedjorna kommer det att löna sig om du systematiskt går igenom allt som hänger på stången. Det är inte alla som orkar göra det – och därför är chansen större att du kommer över ett fynd som alla andra missat.

Shoppa ur säsong
Jultröjor på sommaren, sommartoppar på hösten och ullkappor på senvåren – om du orkar vänta på att få bära ditt nya plagg har du fyndläge deluxe. När fler är ute efter en viss typ av plagg går de givetvis åt snabbare,och butikrna kan också ta mer betalt för dem. Självklart kan du fortfarande hitta snygga och härliga vinterjackor nu när kylan drar in, men vill du göra riktiga kap håller du alltså utkik efter vårens plagg redan nu.

Stirra dig inte blind på storleken
Deppa inte ihop om jackan du precis spanade in på håll är flera storlekar större eller mindre än vad du brukar ha. Många plagg går minst lika bra att bära oversize, alltså några storlekar för stora, och om plagget är tänkt att vara oversize så kan det såklart passa dig även om det är några storlekar mindre än vad du brukar ha.

Här kan du dessutom fynda second hand online:

Sellpy

På Sellpy är utbudet enormt, något som gör att det går att göra riktigt bra fynd i massorna. Här hittar du framförallt sådant som inte är från fina märken, men även det finns att hitta om du är ute efter något särskilt.

Vestiaire

Det här är the place to be om det är märkesväskor och -kläder du vill köpa begagnat. Här hittar du alla de hetaste märkesväskorna nu och kan hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna. Många av varorna som köps och säljs genom sajten kontrolleras dessutom av Vestiaires egna experter, som bedömer kvaliteten och säkerställer att de är äkta.

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!