Mode

Designern Diana Orving: ”Jag gör plagg som jag längtar efter”

I januari blev hon årets designer på Elle-galan och nu är hon extra taggad på att visa sin vårkollektion på Stockholm Fashion Week. Metro Mode fick en pratstund med stjärndesignern för att prata om mode, skapande och vad som gör henne riktigt, riktigt arg.

Foto: Ninja Hanna/Rebecka Hemse

På fredag får modeeliten beskåda kollektionen som Diana beskriver som drömsk och samtidigt distinkt med en färgskala i vitt, rött och svart.

Vad har inspirerat dig till den här kollektionen?

Som alltid när jag gör kollektioner strävar jag efter att göra älsklingsplagg, kläder som får en att känna sig som sitt bästa jag och som man vill bära år efter år. Jag gör mina egna prints och den här säsongen baseras de på en serie skulpturala textila konstverk jag jobbat med under året.

Finns det något plagg du känner dig lite extra stolt över?

I den här kollektionen är det faktiskt många! Jag har gjort plagg som jag längtar efter att själv ha på mig, en kjol, en byxdress, en långklänning, en skjorta och en kappa som jag vet att jag kommer leva i nästa år.

I vintras blev du utsedd till Årets designer på Elle-galan, hur kändes det?

Det kändes helt underbart! Att få ett sånt erkännande efter många års hårt arbete gjorde mig gladare än vad jag hade kunnat föreställa mig. Jag har gått min egen väg och lärt mig det jag kan utan att gå någon utbildning. Det har varit och är fortfarande rätt så slitsamt, därför var det extra kul att få fira.

Känner du någon extra press nu inför den här kollektionen?

Nej egentligen inte, bara förnyad lust och motivation att göra något jag själv tycker är bra. Om man har mottagandet av det man skapar och andras förväntningar i bakhuvudet under processen blir man bara ängslig.

Vad är det bästa med ditt yrke?

En stor frihet. Även fast jag jobbar väldigt mycket kan jag ofta välja när och varifrån jag vill jobba. Jag får träffa inspirerande människor som jag samarbetar med och som bär mina kläder, jag får arbeta med mina händer och se mina idéer ta form. När kunder berättar för mig hur de tar på sig något plagg jag gjort i situationer då de vill känna sig som sitt bästa jag blir jag väldigt glad, det känns nästan som att jag får vara delaktig i deras liv på ett litet hörn.

Tycker du lika mycket om att klä dig sig som att skapa kläder till andra?

Det går i perioder. Ju mer jag jobbar desto mindre fokus lägger jag vid hur jag själv går klädd. Just nu är min klädkod ”det jag bar i går” och tyvärr har det varit så lite för länge…

Finns det något skämsplagg i din garderob, och vilket?

Jag kan skämmas för billiga basplagg jag köpt i något svagt ögonblick. Plagg som kostar så lite är med största sannolikhet inte producerade under särskilt schyssta former.

Vilket är det hittills bästa ögonblicket i din karriär?

Bara det senaste året har jag upplevt så himla mycket kul. Förra årets visning som jag gjorde på Moderna Museet tillsammans med koreografen Alexander Ekman och dansare från Stockholm59North var ett drömsamarbete som jag är så stolt och tacksam över.

Vad gör dig pirr-i-magen-glad?

Mina systrar och vänner, loppisfynd och att få vara i min ateljé när jag har flow.

Vad gör dig riktigt, riktigt arg?

Rasism, sexism och paragrafryttare

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!