Mode

Elin Kling och Karl Lindman: ”Att jobba tillsammans känns modernt och självklart”

De träffades på en bar en suddig kväll i New York för drygt fyra år sedan. Sedan dess har Elin Kling och Karl Lindman hunnit gifta sig, få en dotter och starta upp det exklusiva klädmärket Totême som tagit modevärlden – och kändiseliten – med storm.

Elin-kling-karl-lindman-toteme

Idén till Totême kom till under en flight mellan New York och LA och är idag en stor del av parets gemensamma liv. Här berättar Elin om hur de gick från idé till verklighet, hur de kombinerar jobbet med familjelivet och vad som gör henne lyckligast – i världen.
 
Hej Elin! Först undrar vi, varför slutade du att blogga? 

– Att driva en kommersiell produkt med en personlig avsändare ser annorlunda ut i dag. Mötet mellan blogg och annons är nu mer integrerat vilket jag hade svårt att känna mig bekväm i. Jag ville istället fokusera på nästa steg. Anta en ny utmaning. Den utmaningen blev att sälja kläder online. Mötet mellan innehåll och produkt är svindlande spännande tycker jag.
 
Det känns som att du bytt fokus från dig själv som varumärke till Totême, stämmer det?

– Totême är en integration och förläggning av mitt och våra liv. Men för att Totême skulle bli trovärdigt så var det viktigt att det fick ta plats och tala för sig. Därför valde jag att distansera mig något och vinkla fokus från mig själv under den första tiden.
 
Vad trivs du bäst att gå klädd i och vad skulle du aldrig sätta på dig?

– Något som får mig att känna mig bekväm och fin för dagen eller kvällen. Så fort jag klär mig för någon annan så ångrar jag mig alltid! Det finns mycket jag inte skulle sätta på mig men ändå kan jag inte komma på något specifikt. Mycket bottnar i styling för mig!
 
Hur gick det till när ni startade Totême?

– Idén kom till under en flight mellan New York och LA. Vi hade bokat in oss på jobb i LA just när stormen Sandy kom till New York då staden drabbades av en blackout. Jag packade då min väska i becksvart mörker. Självklarheten som jag har i min city-garderob som består av denim och enkla tidlösa blusar kändes inte lika självklart när jag packade som hastigast i mörker för ett somrigt LA. Där och då kom det till mig att jag ville skapa ett varumärke baserat på tidlösa plagg som fungerar vart du än befinner dig.
 
Toteme

Hur gick processen till från idé till verklighet? 

– Den var lång, svettig och tack och lov naiv. Även om vi fick varningssignaler från vänner i branschen om svårigheterna involverade var viljan tack och lov alltid starkare. Det började med en ide, ett namn, ett monogram och på den vägen är det. Utmaningar som idag är erfarenheter vi lärt oss otroligt mycket av.
 
Vad är fördelarna och nackdelarna med att jobba ihop?

– Att jobba tillsammans känns modernt och allt mer förekommande. Vi kompletterar varandra bra och det är skönt att dela framgång likväl som bakslag med någon. Nackdelarna är att det är svårt att stänga av, trycka på off-knappen. Vi har dem stunderna också.
 
Hur går det att kombinera familjelivet med bolaget och vad gör ni när ni inte jobbar?

– Totême är en del av oss och det är så vi vill att det ska vara! På lediga dagar umgås vi med vår dotter Liv. Vi går till parken, promenerar och åker på utflykter. New York är på många sätt en fantastisk stad att ha barn i, även om den givetvis även har sina nackdelar.
 
Hur bor ni i New York och hur viktigt är pengar för er?  

– I West Village, ett kvarter från Hudson River. Pengar är inte viktigt för levande men för överlevande.
 
Varför valde ni att starta upp ert gemensamma liv i New York?

– Det bara blev så, som så mycket annat i livet. Karl har bott i New York i 14 år och jag är inne på mitt sjätte.
 
Så det finns inga planer på att flytta hem till Sverige?

– Skandinavien är en viktig marknad för Totême och vi har ett fantastiskt team på plats i Stockholm. Självklart har tanken dykt upp och speciellt nu när vi har en liten dotter. Vi får se vad som händer framöver men just nu vill vi bo kvar i New York. Det är en stad som inspirerar oss båda och så även Totême.
 
Om vi bara skulle satsa på att köpa ett plagg ur kollektionen, vad skulle ni tipsa om?

– En av våra skjortor. Skjortorna är en viktig produkt hos Totême, det typiska plagget för den moderna kvinnan.

Elin-kling-karl-lindman

Vad är det mest onödiga du spenderat pengar på?

– Impulsköp måste jag säga, men jag har blivit bättre, mycket bättre. Kan också ha att göra med att jag i stort sett dagligen bär Totême och mina säsongsköp blir oftast någon accessoar som jag stylar med mina Totême-plagg.
 
Hur är du när du haft en riktigt dålig dag?

– Jag har lärt mig att möta motgångar och stress ganska bra. De där värsta dagarna gäller det bara att acceptera och alltid påminna sig om att det finns en dag i morgon också, som med största sannolikhet kommer att kännas mycket bättre.
 
Har du förändras på något sätt sedan du blev mamma? 

– Jag har blivit lugnare som person. I övrigt så är jag mig lik. För mig var det viktigt att inte gå in i en ny roll, ställa om allting för att jag blev mamma och vi en familj. Familjelivet blir istället en krydda till vad vi redan har. Ett nästa steg som givetvis känns väldigt naturligt och härligt.
 
När är du som allra lyckligast?

– En somrig lördagsmorgon när jag vaknar tidigt och går ut för en kaffe tillsammans med Karl och Liv och staden är alldeles tyst.

Elin-kling-karl-lindman-toteme Här kan du spana in det senaste från Elin och Karls Totême!
 
Foto: Fredrik Etoall 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!