Mode

Elin Alemdar: “Vår design kommer att vinna över snabba trender”

Elin Alemdar är grundare till modevarumärket Stylein som kännetecknas av skandinavisk minimalism med ett stort fokus på passform och kvalitet. I en exklusiv intervju med Metro Mode berättar hon om hur hållbarhet är en viktig pusselbit i Styleins dagliga arbete.

Elin-Alemdar-StyleinFoto: Anna Hagve

För Elin Alemdar handlar hållbart mode om design med en livstid som sträcker sig längre än säsongens trender. En design som kan leva vidare i flera generationer, som har en perfekt passform och riktigt bra kvalité. Det är hållbart mode enligt Elin – och något som hennes modevarumärke Stylein stolt representerar.

– Hållbarhet är ett måste för oss och bör vara en självklarhet i livet. Vi har ju alla blivit obekvämt påminda de senaste åren av det klimathot vi står inför och personligen tycker jag att det är oerhört viktigt att ta ansvar, både som designer men även som konsument.

Men hållbarhet är inte bara en central del i Styleins design, utan även under själva produktionen.

– Vi jobbar hela tiden på att bli så hållbara vi kan men det är en mycket komplicerad process att bli 100 procent hållbara. Vi lär oss hela tiden och letar efter de mest hållbara lösningarna i alla olika steg. Vi har till exempel en egen ateljé där vi tar fram alla våra första prover och syr upp ett första prov innan vi skickar iväg något till fabrikerna. På så sätt säkerställer vi att vår design är helt genomarbetad in-house för att bland annat minimera alla onödiga frakter.

Trots åtgärder som bidrar till en minskad påverkan på miljön från modeskaparnas sida är konsumtionshetsen ständigt närvarande inom modebranschen. För Elin är det därför extra viktigt att Stylein bidrar med det dem kan för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för ett bättre klimat.

Hur tänker du kring den konsumtion som stora delar av modebranschen bidrar till?

– Det är en väldigt komplex och svår fråga men dock så viktig. Jag brukar tänka såhär, att alla bäckar små och alla måste ta sitt ansvar och dra sitt strå till stacken. Vi på Stylein gör det genom att hela tiden leverera riktigt bra klassisk design inom den skandinaviska minimalismen vi verkar och där vår design kommer vinna över snabba trender och hetskonsumtion. Det är jag stolt över!

Vilka positiva förändringar inom hållbarhet/miljö ser du i modebranschen?

– Jag upplever att alla ställer om sig på sina olika sätt utifrån sina olika möjligheter. Allt ifrån att utbilda sig mer, inspirera kunderna till att tänka långsiktigt och våga utmana sig själva. Det är en positiv tid vi lever i om man väljer att se på det från den vinkeln. Ibland tror jag att positiva ringar föder fler ringar på vattnet och det behöver vi i världen idag!

Hur tror du att ert miljöfokus på Stylein kommer att förändras med åren?

– Jag ser fram emot att fortsätta vara nyfiken, lära mig mer, växa med våra fabriker som kan erbjuda allt mer av den typ av hållbara kvalitéer som vi letar efter.

Hur gör ni på Stylein för att uppmuntra era kunder till en bättre konsumtion?

– Vi gör det dagligen genom att inspirera till att tänka smart i hur man investerar i riktigt bra kvalité och passform. Vi vill visa att du till exempel mycket hellre ska köpa en vit T-shirt från vårt nya koncept Stylein Basic som kommer vara snygg i så många år, hålla i kvalité i 100-tals tvättar och vara perfekt att styla i så många olika situationer och looks!

Vad är dina bästa tips för en hållbar garderob?

– Bästa basen skapar du genom att investera i Stylein Classics, haha. Ja, men jag tycker verkligen det. Min absolut viktigaste design hemma i garderoben är vår svarta blazer, kavajen Benito, som jag bär nästan dagligen och gjort i flera år nu. Så mitt råd är absolut att tänka på att investera i några riktigt bra, få designs som du sedan kan styla på många olika sätt!

Sugen på att läsa mer? Massa annat härligt material hittar du i Metro Modes magasin. Du plockar ditt ex på centralstationerna i Malmö, Göteborg och Stockholm och även i flera H&M-butiker (vilka hittar du här)Här kan du också läsa magasinet digitalt.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!