Mode

Emma Fridsell: “Jag älskar mode samtidigt som jag kan hata det”

Emma Fridsell är 20-åringen som vill förändra modeindustrin. Med en lekfull garderob och mycket kreativitet vill hon göra revolt mot samhällets bild av mode och istället göra det tillgängligt för alla. Nu börjar hon blogga hos Metro Mode och i denna intervju kan du bland annat läsa om hennes sämsta modeköp (som också var hennes dyraste) samt hur hennes mål är att skapa trafikstockning på E4:an. 

Hej Emma, kan du inte berätta lite om dig själv?
Jag är i dagsläget en ganska så nybliven tjugoåring som lever i Stockholm och omger mig av min alldeles egna modebubbla. Efter tolv år i skolan var jag trött på att göra det som förväntades av mig och valde därför att envist göra exakt det som jag ville, oavsett andras åsikter och tankar. Det resulterade i ett jobb på Acne Studios, stylistassistent på Idol och Stjärnornas stjärna – och lite annat smått och gott.

Jag har insett att ledighet är överskattat om man gör det man älskar. Oavsett vad jag gör kommer ni alltid hitta mig på Stockholms gator i outfits färggladare än regnbågen och i konstigare siluetter än vad ni förmodligen kan föreställa er. Det finns inget jag avskyr mer än normhetsen och jag tar det som en komplimang om människor kollar snett på mig på grund av mina knasiga kläder. Jag vill ständigt sträva framåt och jag önskar att jag kan få påverka och utveckla det samhälle jag lever i.

Vad är mode för dig?
Mode för mig är så mycket. Så mycket tankar, så mycket känslor och en så stor del av mitt liv. Jag älskar det samtidigt som jag kan hata det. Mode är människor, kulturer, strukturer, normer, krav, glädje, identitet, makt och konst. Det är svarta läppar, prickiga kjolar, ångestfyllda stunder och självförtroende på burk. Allt på en och samma gång.

Vilket är ditt absolut bästa modeköp?
Mitt absolut bästa köp är nog ett par brandorangea lädersnickarbyxor som jag fyndade på en Acne outlet. I dessa har jag blivit kallad både bebis, brandman, fånge, slaktare och legogubbe. Det är dock precis därför jag älskar dem, de är utan tvekan min bästa konversationsstartare.

Vilket är ditt sämsta modeköp?
Mitt sämsta köp är också den dyraste handväskan jag någonsin köpt. En tråkig brun väska som jag fick för mig att jag skulle älska livet ut då den var klassisk, tidlös och lättmatchad. Ord som väl är så långt ifrån min stil vi kan komma. Vilket väl också gör det underförstått att den fortfarande är oanvänd och ligger under min säng och samlar damm.

Om du bara fick bära kläder från ett årtionde, vilket skulle du välja då?
Årtiondet skulle vara 60-talet. Det är inte epoken som en skulle koppla min stil till idag kanske, men jag skulle ge mycket för att få omge mig med så mycket färg, mönster och grafiska siluetter som det årtiondet innebar.

Finns det något som gör dig riktigt uppspelt?
Självklart! Fnissiga cava-dejter med mina bästa kompisar skulle nog göra vem som helst uppspelt. Samt stunden när jag fyndar en grym secondhand t-shirt för under 50-lappen. Det kan vara höjden av lycka. Jag måste nog få lägga till Paris också, den staden alltså..

Vad får dig att bli riktigt arg?
Människor som ljuger, är oengagerade och otacksamma. Bemötanden är viktiga för mig och jag tror mig lägga mycket vikt vid energin en människa utstrålar, därav är det kvalitéer som kan göra mig ursinnig.

Vad gör du allra helst en ledig dag?
En ledig dag vill jag inte ställa väckarklockan, det är viktigt. Sedan äter jag frukost på ett café, då helst i pyjamas för att sedan fortsätta dagen på Söder. Där vill jag gräva i alla mina secondhandaffärer och stå och filosofera bland gamla böcker och tidningar. Fika med en kompis är obligatoriskt och helst middag med – men sedan vill jag ändå avsluta dagen i soffan med min mamma, tårta och just nu New Girl.

När känner du dig som mest kreativ?
Konstigt nog har jag två lägen, antingen när jag sitter ensam hemma med hörlurarna på och får skriva i min ensamhet. Alternativ två bygger på mitt rum, mitt alldeles egen designade kaos fullt av kläder, smycken och smink. Det är min kreativa ateljé där jag fritt kan få skapa konst med kläder. Hur banalt det än må låta som konstform går den inte att förneka i dagens samhälle. Kläder är mitt kreativa uttryckssätt, då jag kliver ut ur mitt rum i en outfit för dagen som skulle kunna skapa trafikstockning på E4an, då vet jag att jag har skapat konst.

Fyll i meningen: ”Den här egenskapen hos mig själv är jag mest stolt över”
Jag vägrar ge upp. Det är nog den egenskapen hos mig själv som jag är mest stolt över.

Vad kommer vi att få läsa om på din blogg?
På min blogg kommer ni få läsa om det komplexa och omständliga ämnet mode, MEN mode på mitt vis. Det betyder att ni kommer att få läsa om det operfekta, kravlösa, knasiga, stressiga, omständliga och kanske lite smutsiga sättet jag klär mig. Det är inte det självklara modet eller klassiska trenderna jag kommer prata om utan snarare det som finns utanför.

Kolla in Emmas blog här!

Foto: Emma Fridsell

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!