Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mode

Exklusiv intervju: couturedesignern Frida Jonsvens om resan till succéframgång

Frida Jonsvens ligger bakom klänningarna som är på allas läppar just nu. Men bakom de sagolika klänningarna, som bärs av bland annat Sveriges kändiselit och politiker i prestigefyllda sammanhang, finns en historia som få känner till. För bara tre år sedan satt Frida Jonsvens i rullstol med outhärdliga nervsmärtor och kunde inte gå. Idag jobbar hon med det hon älskar – och har gjort kometkarriär. 

personportratt-frida-jonsvensFoto: Magnus Ragnvid, modell: Hanna Hylander/Mikas, stylist: Isabelle Håwi, makeup/hår: Daniela Kromm. Till höger, foto: Jessica Lacina, makeup/hår: Anna Lundqvist

Hur har din resa mot framgång sett ut? Berätta!

– Jag växte upp i en extremt kreativ och kärleksfull familj. Min mamma är konstnär och har alltid sytt och skapat. Hon sydde mina kläder när jag var liten medan jag förväntansfullt satt bredvid och ville göra som henne och det dröjde inte länge förrän jag började sy mina egna kläder. Pappa är en riktigt allt-i-allo, en sådan som kan precis allt, han bygger alltifrån möbler till hus. Och även min mormor och moster är otroligt kreativa människor. Så design och skapande har verkligen alltid funnits överallt i min omgivning och är en självklar del av mitt liv.

Men själva resan mot att kunna jobba med design har inte varit rak någonstans. Det är egentligen de senaste åren som jag har börjat kunnat satsa till 100 procent. För bara tre år sedan satt jag i rullstol med fruktansvärda nervsmärtor – och kunde inte gå. Sedan 2013 har åren kantas av ett flertal ryggoperationer och det har verkligen varit tuffa år fyllda med rehab. Men allt detta har bara gjort mig starkare. Det är verkligen så – att det som inte dödar dig, härdar dig. Och det gör dig starkare – starkare än vad du någonsin trodde du kunnat bli.

Vad innebär det att vara couturedesigner för dig?

– För mig handlar det om konst och att få arbeta med händerna. Jag följer inga specifika trender utan jag skapar en unik kreation till varje kund. Mitt mål är att kunden ska bli sitt vackraste jag. Sitt 2.0.

Vad är det bästa och sämsta med jobbet?

– Det bästa är att få vara kreativ och förverkliga mina kunders drömmar. Min lycka när jag ser deras lycka – den är obetalbar. Det sämsta är nog att det krävs enormt mycket tid. Men då är det ju en väldig tur att jag älskar detta jobb så mycket.

Vad driver dig framåt?

– Tacksamheten att kunna få arbeta med något jag älskar. När jag satt i rullstol så blev jag fråntagen det. Nu när jag “fått” det tillbaka så driver det mig otroligt mycket att bara få vara frisk och kunna få jobba. Oftast är det i det enkla som det stora finns.

frida-jonsvens-klanningarFoto: Magnus Ragnvid, modell: Hanna Hylander/Mikas, stylist: Isabelle Håwi, makeup/hår: Daniela Kromm

 Var får du din inspiration ifrån?

 – Jag inspireras av människor som ser det positiva i saker, även fast de har det tufft själva. Att se hur människor vågar ta för sig, bryta normer, tro på sig själva och satsa på sin dröm – även om oddsen är emot dem. Men även naturens kraft och färger inspirerar mig väldigt mycket. Naturen ger mig kraft och ett lugn och fyller mig med inspiration.

Hur skulle du beskriva dina plagg och din stil?

 – Extra allt. Jag arbetar med mycket färg, olika strukturer i tyger och även en hel del print. Mycket volym och maffigt fall i kjolarna. Min design är så långt ifrån skandinaviskt minimalist du kan komma. “Less is not more”, enligt mig.

När du började som designer, trodde du någonsin att du skulle hamna där du är idag?

 – Ja, någonstans trodde jag väl det. Annars tror jag inte att jag hade varit där jag är i dag. Om du ska kunna satsa på din dröm är det viktigt att ha tydliga mål, en stark vision och att tro på dig själv fullt ut.

Om du fick välja vem som helst och fick helt fria tyglar – vem skulle du då vilja designa en klänning åt?

 – En kvinna med riktigt mycket girlpower. Jag svarar Queen B – Beyoncé.

Vad är dina bästa tips till någon som vill lyckas som designer?

– Att ha mycket vilja och framför allt tålamod. Och att jobba STENHÅRT! Ingenting kommer av sig själv och vägen till målet kan oftast bli lite längre och krångligare än vad man först trodde. Då gäller det att ha just tålamod, vara orädd och tro på sig själv. Du är den enda personen som du med säkerhet kan bestämma över. Peppa dig själv – DU är bäst och DU kan. Punkt slut.

 

Fyll i …

 När jag var yngre vill jag bli – designer men även fotbollsproffs.

 Om tio år – är jag fortsatt lycklig och arbetar med något jag älskar.

 En dröm jag vill uppfylla är – att gifta mig (som den hopplösa romantikern jag är).

 Jag skulle aldrig bära – något jag inte trivs i.

 Mitt favoritplagg är – jeansjackan.

 En ledig dag bär jag helst – något avslappnat och färgstarkt.

 Om jag inte hade jobbat som designer hade jag – jobbat med något kreativt, fotograf eller florist kanske!

Det här är roligast att designa – en riktigt maffig klänning helt fritt.

 

Faktaruta          

Ålder: 28 år

Sysselsättning: Couturedesigner

Familj: Mamma, pappa och två syskon

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!