Mode

Franska stilikonen Jeanne Damas: ”Jag älskar tidlösa plagg”

Franska modedesignern och it-tjejen Jeanne Damas om tidlöst mode, svensk stil och var hon helst dricker vin i Paris.

Text: Sophie Tisell

Jeanne Damas är klädd i rutig blazer, stentvättade jeans och en ribbstickad beige topp. Runt halsen har hon en guldmedaljong hon ärvt av sin pappa och läpparna har hon målat knallröda. Hon är precis så chic som man förväntar sig att en parisisk it-tjej ska vara. Följer man henne på Instagram – vilket 650 000 trogna följare redan gör – får man ta del av soliga semestrar i södra Frankrike, kaffestunder på pittoreska caféer och vinkvällar på parisiska balkonger. Jeanne Damas har blivit en av Instagrams mest inspirerande stilikoner. Men att hon skulle bygga en karriär på sociala medier var aldrig tanken.

– Jag började med Tumblr när jag 14 år helt enkelt för att jag gillade att ta bilder. Men såhär i efterhand har jag förstått att jag faktiskt har ett öga för mode och foto – och att folk gillar min livsstil och hur jag klär mig, berättar Jeanne.

Jeanne är bosatt i Paris och jobbar deltid som modell. Resterande tid läggs på egna modemärket Rouje – och att fotografera. Nu är hon även aktuell som ansiktet utåt i Ellos kampanj Iconic Essentials, en kollektion fylld av klassiska plagg som varje modemedveten kvinna behöver i sin garderob.

– Jag uppskattar tidlösa plagg som är enkla att matcha och som man kan bära varje dag. Det var också anledningen till att jag ville göra samarbetet.

Jeannes typiskt franska, sofistikerade stil för tankarna till stilikoner som Jane Birkin och Charlotte Gainsbourg. I basgarderoben ingår plagg som jeans, blazers, boots – och den klassiska stråväskan.

–  Varje sommar åker jag runt på loppmarknader i hela Paris för att hitta den perfekta stråväskan, som jag sedan använder året om. Jag tycker att den är extra snygg till päls på vintern.

Vilka stilikoner har du inspirerats av?
– Det kanske låter klyschigt, men min mamma har varit en stor inspirationskälla. Jag minns att jag var så stolt när hon kom och hämtade mig i skolan iklädd vackra, blommiga klänningar. Sen inspireras jag av enkelheten i Charlotte Gainsbourgs stil och 70-talsmodeller som Lauren Hutton.

Vad ingår alltid i din outfit?
– Röda läppar! Jag använder nästan inget annat smink, bara hudcrèmer och lite rouge på vintern.

Ditt bästa stilknep?
– Jag gillar inte när kläderna sitter för tight, så jag väljer nästan alltid en storlek större. Det kanske inte när det kommer till jeans, utan plagg som jackor och stickade tröjor.

Vad tycker du om svenskt mode?
– Jag känner inte till så många märken, men från sociala medier har fått intrycket av att svenskar är väldigt stilmedvetna. Modet är minimalistiskt, svart och elegant – jag gillar det!

Jeannes bästa Paris-tips:

Merci
– Precis runt hörnet från min lägenhet ligger varuhuset Merci, som jag mer än gärna besöker. Här hittar man allt från designermöbler och oväntade inredningsdetaljer till spännande modemärken och vackra accessoarer.

Marche d’Aligre
– På helgerna brukar jag åka till Marche d’Aligre. En ganska liten marknad som är populär hos Parisbor, men mindre känd bland turister. Här handlar jag mat och kollar in möblerna. Sen brukar jag avrunda med att sätta mig på någon av restaurangerna och beställa ostron och ett glas vitt vin.

La Mode Vintage
– Ska jag vintage-shoppa går jag till La Mode Vintage. En gömd liten pärla där man kan fynda fantastiska plagg från bland andra Saint Laurent och Courrèges. Dessutom är kläderna riktigt prisvärda.

 

Jeanne Damas

Ålder: 25 år.
Bor: Paris.
Aktuell med: Ansiktet utåt för Ellos-kampanjen Iconic Essentials, egna modemärket Rouje.
Instagram: @jeannedamas

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!