Mode

Greta Thunberg pryder Vogues omslag

Miljöaktivisten Greta Thunberg är först ut att porträtteras på omslaget till nya Vogue Scandinavia. I en intervju i tidningen passar hon även på att skicka en rejäl känga till modeindustrin.

Foto: Vogue Scandinavia

Den 18 år gamla miljöaktivisten har tagit världen med storm de senaste åren. Hon har pratat inför stora folksamlingar, världsledande politiker och kändisar. Tidningen har som mål att bli världens mest hållbara modetidning samtidigt som Greta Thunberg önskar nå ut till en ny publik. I ett pressmeddelande skriver Vogue Scandinavia att även om de förstår att inga märken eller publikationer verkligen kan vara hållbara så menar de att “en plattform för aktivister och klimataktivister kan hjälpa till att bygga en rörelse mot att modevärlden minskar sin påverkan på vår planet.”

Riktar skarp kritik mot modebranschen

I en intervju i tidningen riktar Greta skarp kritik mot modebranschen och menar att den är ohållbar ur miljösynpunkt. På sina sociala medier skriver hon att modeindustrin bidrar stort till klimatkrisen och den ekologiska krisen, och även otaliga arbetare och samhällen som utnyttjas runtom i världen för att kunna njuta av ett “snabbt mode” som hon beskriver som “engångsartiklar.” Hon kritiserar även modebranschen för att ha ett “falskt miljöengagemang.”

På bilderna syns Greta tillsammans med en häst i skogsmiljö, och tidningens första nummer har fokus på naturen och landskapen i de fem nordiska länderna. Alla kläder Greta bär på bilderna är gjorda av hållbara och återvunna material.

Foto: Vogue Scandinavia

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!