Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mode

SKICKLIGA HAAL

anders_haal_img_7905_965-1

Anders Haal

 
 
Anders Haal tog examen från designskolan Beckmans 2009 och har jobbat som designer för den mångfacetterade svenska designern Ann-Sofie Back. Nu är han även aktuell med samarbetet Appartamento Peroni (som öppnar upp den 11/11) som är en mötesplats för kreatörer inom mode, konst, musik och design som i sin tur får ta över lokalen med sitt egna unika innehåll i Stockholm. Men sedan lite mer än ett år tillbaka står han även på egna ben och designar under sitt eget klädmärke HAAL. Han är vågad, går sin egen väg och kombinerar och designar plagg som skiljer sig från andra. Vi spår honom som nästa stora modeexport från Sverige och för Metro Mode berättar han om nästa kollektion, om sina nya projekt, om sitt märke HAAL och vem han designar för.
 
 
Text. Caroline Sandström
Foto. Märta Hisner
 
 
haal_ss15_8

HAAL SS15

 
 
Du har i tidigare intervjuer beskrivit dig själv som uthållig, praktisk och betraktande. Kan du utveckla det mer?

– Ja, eller man kan också säga att jag är otålig, opraktisk och extremt självupptagen. Men jag gillar att ha saker på avstånd vilket gör att jag ser saker tydligare och förstår dem bättre.
 
 
Vem är egentligen Anders Haal och vem är du som designer? Lirar din estetik i din design och personen Anders Haal tillsammans eller är det två skilda världar?

– Jag som person och mitt märke är en och samma grej – men i olika världar. HAAL utgår från min egen estetik och lika mycket från vad den borde vara. Jag testar och utmanar betydligt mer i HAAL än i mitt egna liv.
 
 
Vem designar du dina kläder för?

– I slutändan de som fattar det jag gör, har råd och passar i kläderna.
 
 
haal_ss15_5

HAAL SS15

 
 
Och vad är ett specifikt plagg som verkligen visar vem du är som designer?

– HAAL handlar mycket om sammansättningen av influenser. I min nya kollektion har jag försökt jobba fram en ny kombination av tekniker för stickat och denim. Samma tekniker som normalt används på vävda jeans har gjorts på stickade akrylpullovers och tenniskjolar. Jag gillar när min design blir allmän och fungerar för alla på samma sätt som märken som ”Marlboro” eller ”Coca-Cola”. Men det gör den såklart inte. Inte än.
 
 
haal_ss15_10

HAAL SS15

 
 
Jag älskar din skinntrenchcoat. Vart kan jag få tag på den och var kan man köpa dina plagg?

– Tack! I början av november kommer debutkollektionen ut i butik hos bland annat Opening Ceremony (internationellt) och LN-CC i London. I Stockholm är HAAL representerat hos butiken ”Från Ö till A” som ligger på söder. Trenchen är en ”carry over” som följer med fler säsonger i olika versioner som kortärmad och i poplin.
 
 
Vad kommer vi få se härnäst från dig?

– Just nu lanseras min vår/sommar 2015 kollektion som är en förlängning av hösten. Den är som en påfyllning av garderoben. Men vi håller samtidigt på att utveckla nya A/W 15 kollektionen jämte andra kommande projekt som jag inte riktigt kan prata om än.
 
 
haal_ss15_9

HAAL SS15

 
 
Du har jobbat tillsammans med Ann-Sofie back. Hur var det?

– Det var mångfasetterat
 
 
Och hur skiljer det sig från det du gör idag?

– Då var jag designer – nu är jag allt.
 
 
Kvinnan, eller kanske även mannen, som bär dina kläder – hur vill du att den personen ska känna sig och vara när de bär plagg från dig?

– Bekväm och fri att vara den man vill vara. ”Carefree”!
 
 
haal_aw14_10

HAAL AW14

 
 
Vilket är ditt absoluta favoritplagg du har designat genom åren?

– Den nya kollektionens polo-t-shirts med kontrastränder och Hulken-prints. Jag känner alltid mest för det jag precis gjort och framförallt det jag kommer göra.
 
 
Du debuterade för cirka ett år sedan. Vad har hänt sedan dess? Och hur ser framtiden ut?

– Det har gått fort! Jag försöker hela tiden jobba vidare på samma linje av idéer och kolla på hur jag kan ta nästa steg. Gärna med nya samarbeten i större skala.
 
 
haal_aw14_3

HAAL AW14

 
 
Din förra kapsellkollektion var inte säsongsbaserad. Tror du att du alltid kommer att jobba så med dina nästkommande kollektioner?

– Jag håller på att utveckla kategorierna i kollektionen som en slags påfyllning av en garderob och det kanske man kan säga byts ut mer organiskt än ett traditionellt säsongstänk.
 
 
Kan du avslöja något om dig som designer som du tidigare inte har avslöjat?

– Jag föredrar när någon gör saker åt mig – men kan göra det mesta själv om jag vill.
 
 
haal_aw14_8

HAAL AW14

 
 
 

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!