Mode

Hållbara innovationer inom modebranschen – se vinnarna av H&M Global Change Award!

Igår anordnades modebranschens största initiativ inom hållbarhet: H&M:s Global Change Award 2019. Fem innovationer prisades – se alla vinnare här!

Foto: Stellan Stephenson

H&M Global Change Award är modebranschens största initiativ för innovationer i uppstartsfasen att utmana med sina banbrytande idéer. Syftet med tävlingen är att hitta nya idéer som bidrar till en hållbar modebransch som hjälper till att skydda oss och vår planet.

Världen står inför stora miljöutmaningar och produktions- och konsumtionsmönster behöver förändras för att minska bland annat modebranschens klimatpåverkan. Därför startade initiativet Global Change Award år 2015 och sedan dess har flera vinnare verkställt sina idéer för en mer hållbar modeindustri. De som ligger bakom initiativet är den icke vinstdrivande och privat finansierade stiftelsen H&M Foundation i samarbete med Accenture och Kungliiga Tekniska Högskolan.

I årets tävling deltog 6 640 innovatörer från 182 länder – alla med chansen att vinna en miljon euro fördelat på fem pristagare. De vinnande innovationerna väljs ut av en expertpanel som under gårdagens Global Change Award prisade följande fem vinnare:

The Loop Scoop av circular.fashion – ett digitalt system som under designprocessen specificerar hur bland annat materialval och design påverkar miljön och möjligheterna att senare återvinna plagget. Ta reda på mer om The Loop Scoop av circular.fashion här!

Sane Membrane av dimpora – ett nedbrytbart och mineralbaserat membran för ytterkläder. Ta reda på mer om Sane Membrane av dimpora här!

Sustainable Sting av Green Nettle Textile – odlar brännässlor för att skapa en miljövänlig textil och arbetstillfällen för jordbrukare i Kenya. Ta reda på mer om Sustainable Stina av Green Nettle Textile här!

Clothes that Grow av Petit Pli – tillverkar kläder som växer med barnet, från 9 månader till 4 år, med minimerad miljöpåverkan. Ta reda på mer om Clothes that Grow av Petit Pli här!

Lab Leather av Le Qara – använder mikroorganismer för att framställa veganskt och nedbrytbart läder. Ta reda på mer om Lab Leather av Le Qara här!

Förutom det ekonomiska stödet får alla vinnare även tillgång till ett ettårigt acceleratorprogram som drivs av H&M Foundation i samarbete med Accenture och KTH. Programmet tar vinnarna till Stockholm, New York och Hong Kong och ger dem bland annat tillgång till värdefulla möten med industrin och personlig coachning.

– Ytterligare finansiering ger oss möjlighet att fortsätta utveckla återvunna fibrer, färger och mönster. Det skulle också ge oss möjlighet att rekrytera fler medarbetare med kompetenser som är särskilt viktiga för att lyckas i den expansionsfas vi just nu befinner oss i, säger Ryan Mario Yasin, grundare av Petit Pli. (Se artikelbild)

Se mer av vinnarna nedan!

The Loop Scoop av circular.fashion

The Loop Scoop av circular.fashion

Ett digitalt system som under designprocessen specificerar hur bland annat materialval och design påverkar miljön och möjligheterna att senare återvinna plagget. Ta reda på mer om The Loop Scoop av circular.fashion här!

Foto: Pär Höglund

Nästa bild
Sane Membrane av dimpora

Sane Membrane av dimpora

Ett nedbrytbart och mineralbaserat membran för ytterkläder. Ta reda på mer om Sane Membrane av dimpora här!

Foto: Pär Höglund

Nästa bild
Sustainable Sting av Green Nettle Textile

Sustainable Sting av Green Nettle Textile

Odlar brännässlor för att skapa en miljövänlig textil och arbetstillfällen för jordbrukare i Kenya. Ta reda på mer om Sustainable Stina av Green Nettle Textile här!

Foto: Pär Höglund

Nästa bild
Clothes that Grow av Petit Pli

Clothes that Grow av Petit Pli

Tillverkar kläder som växer med barnet, från 9 månader till 4 år, med minimerad miljöpåverkan. Ta reda på mer om Clothes that Grow av Petit Pli här!

Foto: Pär Höglund

Nästa bild
Lab Leather av Le Qara

Lab Leather av Le Qara

Använder mikroorganismer för att framställa veganskt och nedbrytbart läder. Ta reda på mer om Lab Leather av Le Qara här!

Foto: Pär Höglund

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!