Mode

Här är second hand-kedjan som återvinner kläder – och organ

Second hand-kedjan Beyond Retro vill nu inte bara ge nytt liv till gamla kläder – utan även till människorna som bär dem! Det, genom att byta ut de vanliga prislapparna mot prislappar med organdonationskort. Syftet är att uppmuntra fler att ta ställning för organdonation och vi älskar initiativet och hoppas fler tar efter!. 

Visste du att 85% av alla i Sverige vill donera sina organ, men bara 15% är registrerade organdonatorer? Det visar färska siffror från den ideella organisationen MOD – Mer organdonation. Och god vilja räcker tyvärr inte långt. Sverige är idag ett av de sämre länderna i Europa när det gäller antalet organdonatorer per invånare.

“I snitt dör en person i veckan från väntelistan, bland annat för att organbristen är så stor”, säger Peter Carstedt, grundare av MOD.

Beyond Retro vill med din hjälp ändra på detta genom att fästa organdonationskort i prislappen. Allt du sedan behöver göra för att bli organdonator är att signera donationskortet och förvara det i plånboken.

“Det vi gör är att ta tillvara på en yta som ändå alltid finns med på alla våra plagg: prislapparna och gör om den till något som kan rädda liv”, säger Kalle Josephson, Marknadschef på Beyond Retro.

I dag, den 26 september börjar second hand-kedjan att byta ut alla prislappar mot donationskort i alla butiker i Sverige.

“Vi ser mer än gärna att andra aktörer också tar efter initiativet. Det vore en dröm”, säger Kalle Josephson. Och vi på Metro Mode kan bara hålla med. Dessa alternativ finns om du vill bli donator: Fylla i ett donationskort, anmäla till donationsregistret eller muntligt berätta för en närstående i ett samtal.

Foto: Johan Hedinger och Unsplash
Källa: Beyond Retro 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!