Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mode

ICONISKA ICONA POP

sv_DSC9137

 

 

Icona Pop är den svenska tjejduon som tillsammans med Avicii och Swedish House Maffia är de enda svenskarna som har sålt platina i USA med en singel. På sex år har de gått från att vara två vanliga tjejer från Stockholm till världskändisar. Just nu är de aktuella med en ny världsturné i USA och Sydamerika och med ett nytt, stort, samarbete med Nike som lanseras i höst. Tjejerna har haft många järn i elden de senaste åren och när vi träffar dem på Clarion Post hotell i Göteborg, bara några timmar innan deras framträdande på Way Out West, känns de taggade, självsäkert coola men samtidigt förvånansvärt lugna och avslappnade.

 

 

Text. Caroline Sandström, Petra Tungården
Foto. Linnea Frank

 

 

Hur känns det inför ikväll?

 

– Jag tror vi är lite övertaggade och nästan så att det är lite farligt, börjar Aino. Jag tror det kommer bli någon form av maxad känsla. Antingen kommer vi vara superhypade när vi kommer av scen eller så kommer vi vara superdeprimerade efteråt.

 

– Ja, just nu är vi lugna men det är alltid något innan som man kan bli sjukt stressad över. Men så fort man kommer upp på scen brukar allting ordna sig, fortsätter Caroline.

 

Ni berättade förut att er familj och många av era kompisar kommer att komma. Hur känns det och blir man mer nervös än vanligt då?

 

– På något sätt är man alltid nervös när man går på scen. Men det tycker vi är ett bra tecken då man aldrig får bli för bekväm. Men klar att det är lite mer nervöst när familjen och vännerna är på plats. Man vill ju visa vad vi har sysslat med de senaste sex åren sedan de såg vårt första gigg på Mosebacke. Man hoppas ju någonstans att vi förhoppningsvis har blivit lite bättre sedan dess, säger Aino och skrattar.

 

– Haha ja, inflikar Caroline, man vet ju såklart att ens familj kommer att tycka om en no matter what, oavsett vad som händer på scen. Men, på något sätt vill man bevisa ännu mer vad vi tycker är en rättvis bild av vad vi gör och sysslar med.

 

_DSC9201

 
– Det är ju inte direkt så att ni står stilla när ni är uppe på scenen och uppträder. Hur håller ni er i form för att orka?

 

– Vi tränar mycket, säger Caroline snabbt.

 

– Ja men vi tränar faktiskt ganska mycket. Men vi är också ganska mycket periodare. Festivalsommar än ju ändå festivalsommar säger Aino. Och då blir det ju mycket att vi går ut och discodansar istället för att gå till gymmet. Och det fungerar ju sjukt bra också plus att det är väldigt kul. Men vi försöker träna så gott det går och tar gärna en morgonpromenad för att få igång kroppen. Vi gillar att springa också men huvudsaken är egentligen att man gör något i en halvtimme eller en timme om dagen. Det räcker.

 

Men era rutiner ser ju oftast inte likadana ut. Hur gör ni för att hålla motivationen uppe? Och framförallt, hur får ni tiden att räcka till?

 

– Under turnéerna är det lättare då det oftast är samma sak, berättar Caroline. Då följer vi alltid ett schema vilket gör det lättare att hitta en ledig timme för att träna på. Men när man reser runt krävs det otroligt mycket disciplin från en själv. Vi kan resa en hel dag och när vi väl kommer fram är man ju oftast helt slut. Och då är det ju inte så kul när resten av gänget kanske går och tar en drink när man själv måste dra till gymmet. Det kan vara lite segt ibland.

 

– Men det är ju så värt efteråt, flikar Aino in.
 
– Ja men det är det ju såklart, håller Caroline med.
 

– Man måste ju på något sätt skapa sina egna rutiner även som artist trots att det är svårt, fortsätter Aino.
 
– Ja, och vi gillar ju att dricka öl, adderar Caroline.
 
– Och vi gillar ju att röra på oss så det är egentligen inga konstigheter och en ganska bra kombination, säger Aino.
 
– Kung på dagen, kung på kvällen är mottot vi lever efter, avslutar Caroline och skrattar.
 
sv_DSC9014
Men man vet ju själv hur lätt det är att äta skräpmat när man är ute på road trip. Hur gör ni för att undvika de fällorna?
 
– Man får unna sig ibland såklart. Och finns det inga alternativ så finns det inga alternativ, berättar Caroline. Men vi är bra på att äta nyttigt när det finns möjlighet till att göra det och så försöker vi faktiskt också alltid ha med oss olika snacks i turnébussen.
 
– Exakt, vi tror mycket på mellanmål. Något som är bra också är att man under turnéerna kan skriva upp saker som man önskar att få med sig. Och där burkar vi alltid önska Wasa knäckebröd Crisp, Keso och Avokado så att vi alltid efter en dålig lunch eller ett gigg kan göra en liten kvällsmacka.
 
– Ja och det är ju lite mysigt också. Vi älskar ju god mat, och då får man dessutom äta en gång till, säger en leende Caroline.
 
Hur mycket resdagar har ni egentligen?
 
– Oh, jag tror det här är första gången på tre år som vi har varit på ett och samma ställe i sammanlagt två veckor, börjar Aino.
 
– Och framförallt att vi få vara hemma. De har vi ju typ inte varit på tre eller fyra år, fortsätter Caroline.
 
– Ja det har ju faktisk inte hänt på flera år, håller Aino med.
 
– Haha, man blir lite knäpp också då när man kommer hem tycker jag, fortsätter Caroline.
 
– Vi bor ju ingenstans i princip utan vi bor ju i vår lilla resväska. Och det är väl därför man alltid är lite nervös när man flyger. För om någon av våra väskor skulle komma bort. Då tappar dom ju liksom bort hela vårt liv, säger Aino.
 
– Men sen har vi ju väskor lite överallt i världen så som i New York och Paris inflikar en småskrattande Caroline. Och det är alltid lika kul att komma tillbaka till de där väskorna då man lätt glömmer av vad som finns i dem.
 
När man ser er och läser om er är det inte direkt svårt att räkna ut att kläder är väldigt viktigt för er. Men hur viktiga är scenkläderna?
 
– Ja, det stämmer, vi har ett väldigt stort intresse för kläder men det är nog mest för att det är sättet vi gillar att uttryck oss på. Ibland vill man ju bara gå runt i ett par mjukisbyxor och ibland vill man klä upp sig från topp till tå. Så hur vi klär oss beror alltid på hur vi känner oss den dagen. Men sen på scen är det ju något helt annat. Då är det ju jätteviktigt att man kan röra sig i kläderna. Det har ju hänt att man har råkat sätta på sig en för kort kjol och tänker, å nej, alla kan se in i mig nu, säger en skrattande Aino.
 
Har ni gjort några sådana misstag?
 
– Ja, många, en gång gjorde jag misstaget att sätta på mig alldeles för höga skor vilket gjorde att jag såg superstel ut. Vi stod liksom och hoppade och dansade vilket inte gick så bra för mig, fortsätter Aino.
 
– Klart man har gjort många misstag, fortsätter Caroline. Men just nu jobbar vi med jätteduktiga människor som vi tycker är väldigt bra och som vi litar på. Men vägen dit har varit ganska lång. Innan så har det varit så att man kanske sätter på sig den där Chanelklänningen som någon står och hyllar en i samtidigt som man själv ser att den inte alls ser bra ut på. Men så lyssnar man ändå på den där personen, går ut på scen och ser ut som en olycklig clown hela uppträdandet. Och det är ju aldrig kul när man istället kunde lyssnat på sig själv, behållit de där jeansen på som man hade innan och bara slängt på sig en skinnjackan för att sedan rocka järnet på scen.
 
Men stilen ni har idag, har den alltid funnits eller har den växt fram i fart med Icona Pop?
 
– Jag tror att vi alltid har haft den stilen vi har sedan vi började. Men sedan tror jag att den har växt i olika riktningar, börjar Caroline.
 
– Ja men ibland är man ju lite mer preppy och ibland är man lite mera punk. Men jag tror att vi alltid har hållit oss till hur vi ser ut idag, avslutar Aino.
 
Men hur är det att inte ha ett hem? Kan ni minnas när ni senaste tvättade?
 
– Åh, men det har vi ju fått göra nu, skiner Caroline upp och säger. Det var ju typ det första som hände när man kom hem.
 
– Vi har ju en liten bas i Stockholm, fortsätter Aino. Som vi tidigare har haft typ som ett förråd. Men nu när vi har varit hemma ett tag har vi äntligen fått lite ordning. Vilket känns superskönt och lyxigt. Jag har aldrig uppskattat så mycket att göra vardagssysslor som att bädda sin säng, som jag gör nu. Att diska, laga god frukost, tvätta, ja men det känns bara så wow.
 
– Man uppskattar allting sådan så mycket mer. Bara att få lyssna på Radio känns lyxigt, inflikar Caroline.
 
– Ja, och tystnaden. Den har vi pratat mycket om. Hur skön den är, men också vilken ångest man kan få ibland, avslutar Aino.
 
Men hur långt fram är era liv planerade nu?
 
– Ja, men ungefär ett år nu, berättar Caroline. Men så ändras ju det också varje vecka. Man vet aldrig riktigt vad som händer.
 
Och vad är nästa grej som händer?
 
– Vi håller just nu på att spela in vår nya platta. Så i en månad framöver kommer vi hänga i en studio. Och därefter åker vi på en turné i USA och Sydamerika, säger Aino.
 
– Japp, det blir vår första Sydamerikanska turné, adderar Caroline.
 
Har ni mycket publik där borta?
 
– Ja, men faktiskt. En av våra största fanbases är i Mexico och Brasilien vilket känns jätteroligt, berättar Aino.
 
– Ja, vi har fått massa mail där det står ”Come to Brasil girls”, berättar Caroline samtidigt som hon skrattar och härmar hur en brasilianare låter när han bryter på engelska.
 
2_DSC9213
_DSC9057

 
 
 

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!