Mode

Ida Sjöstedt: ”Jag har lyckats skapa mitt eget drömjobb”

Hon designade Prinsessan Sofias brudklänning och har klätt många av vår tids största stjärnor under det senaste decenniet. Ida Sjöstedt är idag en av Sveriges största inom sin genre. Vi tog ett snack med klänningsgurun under Fashion Week Stockholm där hon visar upp sina nyheter på catwalken.

idasjostedt

Berätta lite om nya kollektionen vi kommer att få se under Fashion Week?

Jag brukar inte gilla att prata för mycket om kollektionen innan den är färdig då överraskningsmomentet är lite av tjusningen med en. Men alla som väntar sig spets och glitter behöver inte vara oroliga. Jag vill förmedla en mer eftertänksam, sorgsen känsla denna säsong, men har inte glömt de som vill ha glitter och glamour!

Vad har du inspirerats av i nya kollektionen?

Kollektionen heter ”Belladonna of Sadness” och är inspirerad av den animerade 70-talsfilmen med samma namn.

Vilket är ditt favoritplagg ur kollektionen?

Kan inte välja bara ett men älskar bland annat de nya tyllkjolarna i olika färger.

Vi älskade ditt sommarprat, vad har du fått för reaktioner efter det?

Många har kommenterat att de uppskattade det och respekterar mina åsikter även om de inte håller med mig i allt. Jag fick också flera reaktioner från folk som tyckte det var uppfriskande med ett annat perspektiv från modebranschen.Problematiken med skönhetsideal och hållbarhet är komplexa frågor som ofta utmålas i svart och vitt, och det kändes bra att få utveckla mina tankar på ett nyanserat sätt.

Hur tyckte du att det var att höra dig själv i sommarpratet?

Jag klarade inte av att lyssna på inspelningen i efterhand men det var en rolig och oväntat smärtfri process att skriva och spela in!

Vem av alla stora namn som du klätt genom åren har varit den allra roligaste?

Jag kan aldrig välja bara en person. Jag älskar när rätt person får på sig rätt klänning och jag får vara med och skapa modemagi.

Hur var det att designa Prinsessan Sofias brudklänning?

Det var lite av en dröm som gick i uppfyllelse! Att få vara en del i en historisk händelse som ett kungligt bröllop är ju självklart väldigt stort. Självklart också nervöst när det inte är så ofta man får ett sådant uppdrag, som är så hårt bevakat. Det är också den mest arbetade klänningen jag någonsin skapat rent hantverksmässigt.

Mandatory Credit: Photo by Tim Rooke/REX/Shutterstock (4848154cs) Prince Carl Philip and Princess Sofia of Sweden The wedding of Prince Carl Philip and Sofia Hellqvist, Royal Palace, Stockholm, Sweden - 13 Jun 2015

Kenza har gått ut med information om att du skapar hennes brudklänning. Hur går arbetet med den?

Det går enligt plan. Kenza har ju sedan länge varit en av mina musor, så det är en ära att vara med och skapa något speciellt för henne inför bröllopet. Jag tror att hon kommer se ut som en dröm på sin stora dag!

Har du någon dröm-person du fortfarande skulle vilja klä i dina kreationer (som du inte checkat av än)?

Ingen speciell person egentligen men det är klart att det vore roligt att klä någon stor stjärna på en internationell gala som Oscars någon gång…

Vad tror du själv ligger bakom din stora framgång?

Jag har alltid haft en tydlig vision av vad jag vill förmedla med mina kollektioner, samt jobbat konsekvent med att försöka utvecklas genom åren. Jag har inte fallit i många fallgropar som kanske kan vara lätt hänt om man enbart har en designutbildning i bagaget. Sen tror jag själv att jag alltid haft en bra magkänsla som jag litar på och hjälpt mig många gånger.

När du ser tillbaka på din resa, finns det något ögonblick som varit avgörande för din karriär?

Det finns flera men ett tydligt tillfälle är visningen av SS2011 på Berns, som var min första stora visning med en sponsor som gjorde det möjligt att jobba med en ordentlig budget för första gången. Det gav resultat direkt då jag fick chansen att förmedla min vision utan kompromisser.

Vad är det allra bästa med ditt jobb?

Att det är så roligt att arbeta kreativt och att jag ständigt får känna att jag utvecklas. Det kommer hela tiden nya utmaningar vilket så klart kan vara stressande också – men det är få förunnat att få göra något de brinner för varje dag och jag känner mig enormt privilegierad som lyckats skapa mitt eget drömjobb.

Vad skulle du göra om du inte designade kläder?

Omöjligt att säga men jag skulle förmodligen arbeta i modebranschen oavsett. Kanske undervisa eller skriva om mode i någon form.

Vilket plagg känner du dig som mest bekväm i?

Ett par jeans och en stor oversize sweatshirt.

Vad skulle vi aldrig se dig i för något?

Gubbkeps.

Vad gör dig pirr-i-magen-glad?

Att se fram emot en resa eller något roligt som ska hända.

Vad gör dig fly förbannad?

Alla orättvisor i världen som är på nyheterna varje dag. Det gör mig egentligen mer ledsen än förbannad dock. Jag blir inte så ofta arg faktiskt!

Sist, vad ser du mest fram emot på Stockholm Fashion Week?

Att genomföra visningen så att jag kan ta det lite lugnt sen.

selfie-till-fem-snabba

Fem snabba med Ida Sjöstedt

Klänning eller byxdress? Klänning

Bubbelbrunch eller ölhäng? Bubbelbrunch

Villa på landet eller våning i stan? Våning i stan

Hund eller katt? Katt

Passionerad kyss eller kramar i soffan? Både och

Kolla in Idas nyheter inför A/W 17 här.

Kolla in vilka designers som är med under modeveckan 2017 och se schemat över alla visningar här.

 

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!