Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mode

IKONISK UTSTÄLLNING

HerbRitts_p16
 
 
Richard Gere, Madonna, Michael Jackson, Johnny Depp, Calvin Klein, Cartier, Chanel, Lancôme med mera, med mera. Om det är någons lista som kan göras lång med namn som man bara kan drömma om är det den välanlitade modefotografen Herb Ritts framgångslist.
 
Ritts slog igenom tack vare en punktering i öknen med kompisen Richard Gere vilket resulterade i att han knäppte av en bild på skådisen i ett garage i San Bernadino när han bytte däcket, klädd i ett vitt linne, med en cigg nonchalant hängandes i ena mungipan samtidigt som svett kom drypandes från pannan. Fotot var starskotten för en karriär Ritts bara kunde drömma om och det dröjde inte lång tid innan stora modemagasinen som Vogue, Rolling Stones, Interview och Vanity Fair knackade på dörren. Det ena gav det andra och efter några år i branschen hade han snabbt suddat ut gränserna mellan mode, reklam och konst. För oavsett om han gjorde diverse reklamuppdrag med porträtt, musikvideos eller egna projekt jobbade han alltid efter samma stilistiska virtuositet. Han lyckades även alltid få fram det där extra som många saknade – glimten i ögat – och jobbade mycket med det kvinnliga och manliga gränserna och hur man skiljer dem åt. Han vände på allt och visade manliga former och kvinnlig styrka.
 
Herb Ritts avled 2002 av en lunginflammation endast 50 år gammal. Men han lever kvar i sina fotografier och kommer alltid vara vår tids största modefotografer. Från november till februari, kommer flera av hans ikonbilder men även bilder som aldrig tidigare har visats, ställas ut under utställningen “In Full Light” på Fotografiska i Stockholm. Producerad av Fondazione Forma per la Fotografia, i samarbete med Herb Ritts Foundation, kurerad av Alessandra Mauro och designad av Jessy Heuvelink, Chefsdesigner på J. Lindeberg.
 
 
Text. Caroline Sandström
Foto. Herb Ritts
 
 

Alek Wek, Los Angeles 1998

christy

herb-rittss-quotes-7bella herb ritts

juliarob herb ritts

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!