Mode

INTERVJU: IDA KLAMBORN

Ida Klamborn

 

 

Stjärnskottet Ida Klamborn är en nyupptäckt stjärna på Sveriges designhimmel. Ida visade upp sin första kollektion under Mercedes-Benz Fashion Week i år med en hjälpande hand från Peroni Designer Collaborations. Nu är hon aktuell med sin utställning för Appartamento, en festlokal, som fungerar som en inspirerande möteplats för mode, fotografi, konst, musik, mat och dryck under två veckors tid, centralt i Stockholms innerstad.

 

 

Ida Klamborn har tillsammans med fotografen Patricia Reyes skapat en utställning som belyser och hyllar 14 starka och intressanta kvinnor i Sverige.

 

Vad är syftet med utställningen?
– Själva huvudsyftet är att lyfta fram och uppmärksamma de här kvinnorna, som jag tycker gör ett sådant fantastiskt jobb. Att få chansen att faktiskt belysa deras arbete för antirasismen och feminismen som enskild individ. Och eftersom jag är modedesigner fick jag hitta mitt sätt att göra det på och då blev det genom kläder.

 

Hur gick jobbet inför och under projektet till?
Jag skrapade ihop två hela kollektioner och under tre dagar hade vi fotografering och fitting, där varje dag var som en enda stor fest. Det viktigaste för mig var att personen kände sig bekväm och kunde stå för slutresultatet och utställningen i slutändan. Det fina är att de här personerna normalt inte fotograferas i den här miljön, så det var kul att se deras reaktioner på hur en modefotografering kan gå till.

 

Vem var du mest nervös inför att klä?

Lotta Lundgren. Jag tycker att hon är så fantastisk och jag har aldrig träffat henne innan. Så det var lite nervöst, men som tur var gick bra, haha.

 

Vad har du för bakgrund?

Oj, jag har pluggat jättelänge. Först tog jag en kandidat och sedan en master i Borås på textilhögskolan. Men jag har haft mitt eget företag parallellt genom hela skolgången och direkt när jag tog examen flyttade jag upp till Stockholm.

 

Dina kollektioner och ditt formspårk är väldigt tydligt. Är det här med grafiska mönster ett spår du valt sedan ditt första steg i designvärlden?

Jag tycker att printet ger ett mervärde till kollektionerna, ett print och ett mönster som jag gjort helt själv. Jag skulle aldrig vilja köpa ett färdigt mönster, utan vill göra mitt egna. Men det grafiska kan ta form på olika sätt. Jag har jobbat mycket med plisering genom åren. Så mönstret kan få utlopp på olika sätt, de måste inte växa fram genom datorn.

 

Hur hittar du inspiration till kollektionerna och grafiken?

Jag sitter och klipper och klistrar framför datorn. Lekar med olika mönster, provar att skriva ut och förstora upp. Just till den här kollektionen kommer grundidén från kamouflagemönster som jag förstorat upp och gjort mer symmetriskt. Så det här är min egen tolkning- och mitt alldeles egna kamouflagemönster.

 

Hur är förväntningen inför festerna?
Jag är mest nervös inför individerna som faktiskt befinner sig på bilderna reaktioner, när de får se dem för första gången. Det är lite pirrigt! Men jag tror det kommer bli riktigt roliga fartfyllda fester.

 

 
– Petra Tungården

 

 

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!