Mode

INTERVJU: “JAG VISSTE INTE VEM KARL LAGERFELD VAR”

Modellen och “Top Model Sverige”-bossen Caroline Winberg började sin karriär för tolv år sedan, i en värld utan modebloggar och streetstylefotografer. Hon berättar för Metro om förändringarna hon ser i modebranschen och om sin egen småslöa klädstil.

Av CAROLINE SANDSTRÖM Foto TV3/JOHNNY WOHLIN

Var det alltid varit självklart för dig att jobba som modell?
– Verkligen inte. Som 15-åring ville jag bara vara hemma och ragga killar.

Hur har modelljobbet ändrats sen du började jobba?
 
– Då fanns inga modeblogga, Instagram, Twitter och så vidare, och man hade inte alls samma koll på mode som idag. Tjejerna som är modeller nu har bättre koll och vet oftast vem stylisten eller fotografen oftast är – vilket är väldigt bra. När jag fotade med Steven Meisel för första gången för Italienska Vogue var jag inte alls imponerad för jag visste inte vem han var.

Tror du det var lättare förr jämfört med idag?
– Både ja och nej. En del av tjejerna som är nya i branschen idag har så bra koll att de enda personerna de bryr sig om under plåtningen är de ”viktiga” personerna, som fotografen och stylisten, men det är viktigt att behandla alla lika. De som var assistenter när jag började är stora fotografer idag. När jag var ung och gick för Chanel hade jag ingen koll på vem som var Karl (Lagerfeld), vilket ledde till att jag var trevlig mot alla.

Är det viktigare idag att som modell ha snygga kläder privat och synas på streetstylesidor?
– Ja, det verkar så. För några år sedan när modeveckan i New York bytte plats samlade Vogue alla ”gamla” modeller – som Daria (Werbowy), Lily (Donaldson) och jag –  och de ”nya”. Under åren har jag lärt mig att när man gör flera visningar på en dag är det bäst att ha så enkla kläder som möjligt, det tar bara tid att byta om annars. Men jag minns så väl att vi gled in där och såg de nya modellerna, och tänkte ”what the fuck”. De går runt i konstiga jackor, höga skor och hattar överrösta med smycken.

Trots klädhysterin, har du behållit din stil eller känner du press att ta i lite mer?
– Nej, haha, absolut inte, jag kör fortfarande min grej. Jag tyckte så synd om produktionen på “Top Model” för jag kom in varje dag i mysbyxor och hög tofs och ba’ ”tja”.

Vad är det roligaste du har gjort under åren?
– Jag har ju sammanlagt gått sju Victoria’s Secret-visningar och det har varit absolut roligast. Sedan älskar jag verkligen det jag har gjort under hösten och våren, att jobba som programledare för “Top Model”. Jag trodde inte att det skulle vara så kul. Det är nästan tråkigt att vara modell nu.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!