Mode

INTERVJU – RUVAN WIJESOORIYA

Fotografen Ruvan Wijesooriya bor i New York, plåtar modejobb för bland annat Vogue och är just nu aktuell som fotografen bakom bilderna i Monkis lookbook.

Du är en fantastisk fotograf som plåtar allt från nattlivet i New York till kändisar till Italienska Vogue. Hur började allt?
Jag stötte in i en stylist på ett plan. Vi började snacka med varandra som sedan ledde till att hon erbjöd mig ett jobb som fotograf. Då jobbade jag som journalist på en skateboardtidning där jag fick plåta mycket och upptäckte att jag kunde uttrycka känslan jag ville uppnå mycket bättre genom en bild än i en text. Jag bestämde mig för att ta jobbet och på den vägen är det.

Vad inspirera dig?
Världen. Det finns så många vackra saker i den som gör att jag känner att jag är tvungen att fånga stunderna på mitt sätt samtidigt som jag vill skapa nya vackra stunder. Jag började till exempel plåta av personer som kysste varandra spontant på gatan. Jag tyckte det var så fint så jag började be par kyssas framför kameran för att få mer bilder till en serie. Det var då flera par som inte hade kysst varandra på månader där man såg att lågan tändes igen. Det var väldigt vackert.
Kan du beskriva din bästa plåtning?
Jag gjorde en årsbok för en skola i Afghanistan. Det var både svårt och utmanande då jag personligen hatade skolkorten i alla år. Många av barnen hade aldrig innan haft ett skolkort på sig själva då flera av dem lever under fattigdom så jag gav helt enkelt bort alla bilder jag tog. Det är härligt när man kan ge tillbaka ibland och man såg verkligen att det uppskattade bilderna.

Vem är den coolaste personen du har träffat och plåtat?
Iggy Pop. När jag plåtade honom för ett musikmagasin snackade vi mer än vad vi var produktiva. Han berättade för mig om Berlin under 1977 när han bodde med David Bowie. Det var häftigt!

 

Caroline Sandström

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!